perjantai 8. kesäkuuta 2012

Venäläiskenraalin puhe lisäsi Nato - kannatusta



On tarpeetonta arvuutella Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikön Nikolai Makarovin puheen virallisuutta Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa. Venäjällä kenraalit eivät puhu yksityisesti, vaan heidän ulostulonsa ovat tarkoin harkittuja.
Ulkoministeri Tuomiojan piikittely, että ”kenraali Makarov ei ole ainoa kenraali, joka elää vielä kylmän sodan maailmassa” on tarpeetonta. Venäjän poliittinen tavoite on entisen suurvalta-asemansa palauttaminen.
Makarovin puheet perustuvat jo 1997 Aleksandr Duginin julkaisemaan kirjaan Geopolitiikan perusteet: Venäjän geopoliittinen tulevaisuus. Dugin on jo vuodesta 1992 ollut Venäjän asevoimien yleisesikunta – akatemian opettajana. Kenraali Makarov on ollut hänen luennoillaan ja lukenut hänen ajatuksiaan.
Kirjassa esitetään Yhdysvaltojen vastavoimaksi Venäjän johdolla toimivaa Moskova - Berliini – akselin suurvaltaa. Tässä asetelmassa ”Suomi kuuluisi luonnollisella ja historiallisella tavalla Venäjän geopoliittiseen alueeseen”.
”Läntiset suunnitelmat Naton ja tulevaisuuden suhteen tähtäävät mitä ilmeisimmin Venäjän eristämiseen ja pakottamiseen Euroopan ulkopuolelle”. Makarovin varoitus Suomen liittymiseksi Natoon on ymmärrettävä siitäkin huolimatta, että Venäjä korostaa hyviä suhteitaan Natoon. Venäjä kokee Naton edelleen vihollisena.
Suomen sisäiseen keskusteluun kenraali Makarovilla on vaikutusta. Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa pidetty puhe oli tähdätty vaikuttamaan Suomen yleiseen mielipiteeseen Natoon liittymistä vastaan. Lopputulos on kuitenkin päinvastainen. Monet ovat jo sosiaalisessa mediassa ilmoittaneet muuttaneensa aiemman kielteisen kantansa.
Vaatimukset puolustusvoimien säästöistä luopumiseksi voimistuvat ja maanpuolustustahto kasvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti