keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Onko Venäjän aggressiivisuuden takana pelko romahduksesta?


Viime päivät ovat tuoneet monenlaisia arviota Ukrainan ja Krimin tilanteen kehittymisestä ja sen ratkaisuvaihtoehdoista. Yhteistä niille on ollut toiveikkuus ja päätyminen rauhanomaiseen ratkaisuun.

Myös toppuutteluja maltillisuuteen keskustelussa varsinkin Naton liittymisessä on esitetty. Natosta ei voi keskustella nyt, kun tilanne on päällä. Sitten kun on rauhallisempaa siihen ei taas ole aihetta.

Varmaa on kuitenkin, että Venäjän käyttäytyminen olisi paljon maltillisempaa, jos Ukraina olisi Naton täysjäsen. Hyökkääminen jäsenmaan kimppuun käynnistäisi kaikkien muiden jäsenten tukitoimet.

Ukraina, Ruotsi ja Suomi ovat Naton kumppanuusmaita. Toistaiseksi Naton reagointi Ukrainan tilanteeseen on lähinnä paheksuntaa, vaikka Venäjä on ottanut haltuunsa osan Ukrainaa eli Krimin niemimaan. Tämäkö olisi  myös kumppanuusmaa Suomen kohtalo vastaavassa tilanteessa?

Venäjän talous on ollut ravakassa laskussa jo lähes vuoden ja rupla on heikentynyt tuona aikana melkein 15 prosenttia. Valtio on joutunut tukemaan heikkenevää ruplaa miljardeilla. Viime viikonlopun Krimin tapahtumat hävittivät 60 miljardia dollaria taivaan tuuliin ruplan tukiostojen muodossa.

Onko mahdollista, että tänä vuonna nähdään Venäjän romahdus?

Kaasutulot ovat jo nyt vähentyneet ja vähenevät edelleen, kun amerikkalaisten LNG - kaasua tulvii Eurooppaan. Liettua, Puola, Unkari, Romania ja Ukraina käynnistelevät omaa LNG- kaasutuotantoaan. Jo tämän vuoden aikana Eurooppa tulee riippumattomaksi Venäjän kaasusta. Venäjän talouden laskukierre kaasutulojen vähetessä kiihtyy.

Rahan  huvetessa ruplan tukeminen on lopetettava. Tällöin se alkaa kellua ja menettää nopeasti arvoaan, joka puolestaan romahduttaa ihmisten ostovoiman. Levottomuudet alkavat laajeta, ja ukrainalaisaktivistien mallia saatetaan soveltaa Venäjällä. Oppositiojohtaja on pantu kotiarestiin.

Venäjän johdon ja sen lähipiirin sekä johtoa tukevien oligarkien taloudellinen asema romahtaa EU:n ja Yhdysvaltojen mahdollisesti toteuttaman  varojen jäädyttämisen vuoksi. Ukrainan esimerkki pelottaa. Venäjän johdon vaihtoehdoksi jää uhkailu aseilla,  kansallistunteen lietsominen ja naapureiden pelottelu.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti