perjantai 5. joulukuuta 2014

Venäläisten ostosmatkailuun tulee pitkä laskusuhdanne


Öljyn hinnan ja ruplan arvon lasku vie Venäjän taloutta vinhaa vauhtia alamäkeen. Hintojen nousu syö  palkkojen ostovoimaa, koska esimerkiksi kestokulutushyödykkeistä pääosa ja elintarvikkeista suuri osa joudutaan ostamaan valuutalla.

Venäläiset ovat jo tyytymättömiä ostovoimaansa ja vaativat palkankorotuksia. Yksityisellä sektorilla palkanmaksukyky kuitenkin heikkenee, koska monilla teollisuuden aloilla kysyntä hiipuu.

Julkisen sektorin palkat maksetaan valtion kassasta, joka myös hupenee ripeästi öljyn hinnan heiketessä. Energiasta tulee yli puolet valtion budjettituloista.

Rahapula alkaa lähestyä vuoden 1998 laman tilannetta. Silloin muutamassa kuukaudessa Venäjän talous totaalisesti hyytyi. Palkalla ei pystynyt ostamaan edes kunnolla ruokaa.

Monet virkamiesryhmät olivat tuolloin puolesta vuodesta vuoteen ilman palkkaa. He kävivät kuitenkin töissä, koska odottivat  tulevaisuudessa saavansa maksamatta jääneet palkkansa. Venäläinen tapa tehdä "devalvaatio" oli raaka.

Länsiyritykset ovat menettäneet perusteellisesti luottamuksensa Venäjän politiikkaan. Vaikutus sen teollisuuden uudistumiseen tulee olemaan dramaattinen ulkomaisten investoijien poistuessa maasta.

Presidentti Vladimir Putin on kaavaillut jo osallistuvansa vuoden 2018 presidentin vaaleihin. Tällöin hän poistuisi näyttämöltä vasta 2024. Sitä ennen lienee turha odotella investoijia Venäjälle, koska niin pahoin ongelmat ovat henkilöityneet Putiniin.

Ostosmatkailu Suomeen on vähentynyt vuoden aikana koko maassa, Itä-Suomessa jopa kymmeniä prosentteja. Ruplan heikkeneminen, hintojen korotukset ja vaikeudet palkanmaksussa tulevat edelleen vähentämään merkittävästi venäläisten ostomatkailua.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti