sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Työllisyys ei parane hallituksen eikä opposition lääkkeillä


Ylen julkistamat puolueiden kannatusluvut eivät ole mukavaa luettavaa kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien puheenjohtajille. He esittävät kannatuksen hiipumisen syyksi vaikean taloustilanteen vaatimia ikäviä päätöksiä. Ne voivat olla osasyy, mutta ei koko totuus. Kansalaiset vaistoavat hallituksen jäsenten  kokemattomuuden ja osaamispuutteet.

Yritysverotukseen ja osinkoverotukseen liittyvät sekaannukset söivät erityisesti pää - ja valtionvarainministerien uskottavuutta yritystoiminnan syvällisen tuntemuksen puutteen paljastuessa.

Työministeri haluaisi "yritysten tekevän osansa". Olemassa olevissa yrityksissä yhteisöveron alentaminen ei kuitenkaan lisää työpaikkoja, koska merkittävä osa  yrityksistä tekee tällä hetkellä tappioita.

Kymmenen vuoden aikana poistuneita 300 000  yritystyöpaikkaa ei ole helppo korvata, koska työvoimakustannukset eivät jousta. Ne ovat liian korkeat automatisointeihin ja kilpailijoihin verrattuna. Lomautus ja irtisanomisralli jatkuu.

Orastavat työmarkkinaneuvottelut viittaavat taas siihen suuntaan, että jatkossakin vaihtoehdoksi valitaan investointi ulkomaille. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset 4500 tytäryhtiötä työllistävät  rajojen ulkopuolella 580 000 henkeä ja niiden yhteinen liikevaihto on 170 miljardia eli lähes Suomen vuotuinen bruttokansantuote.

Vaikuttaa siltä kuin poliitikkojen tehtävänä olisi kaikin keinoin vaikeuttaa syrjäisestä sijainnista kärsivän teollisuuden kannattavuutta ja sitä kautta työllistämistä. Esimerkiksi kelpaavat rikkidirektiivi, sähköenergiainvestointien vaikeuttaminen ja orastavien kaivosyritysten ympäristöongelmien liioittelu.

Syitä kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien heikkoon kannatukseen voi etsiä myös "puhuvista päistä". Lähes joka ilta televisioruutuun ilmestyvät samojen puolueiden samat kasvot, jotka selittelevät milloin talousasioiden ja työllisyyden surkeutta, milloin sote - ja kuntauudistushankkeiden lykkääntymistä. Kannattaisiko "päitä" vaihtaa?

Opposition vaihtoehdot ovat kuitenkin vieläkin huonompia. Keskustan hellimät nykyiset sote - ja kuntamallit ovat ajaneet kunnat velkaisiksi ja konkurssien partaalle. Perussuomalaisten jatkuva uho kaikissa asioissa ilman mitään konkreettisia tuloksia on lähinnä koomista. Vastuuta oppositio ei oikeasti halua vaikeana aikana kantaa.

Eduskuntavaaleihin on vielä kaksi vuotta. Kannatusennusteet muuttuvat vielä moneen kertaan.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti