keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Venäjän johto ahtaalla


Venäjän johdon henkilökohtainen liikkumatila on kaventunut sekä fyysisesti että taloudellisesti matkustuskieltojen ja tilien jäädyttämisen vuoksi. Paljon pahemmin se on maalannut itsensä nurkkaan kuitenkin poliittisesti uhoamalla puolustaa kansalaisiaan ulkomailla. Tästä periaatteesta se joutuu maksamaan Krimin kaappauksen vuoksi kalliin hinnan.

Venäjä on saanut vastaansa lähes koko sivistyneen maailman yleisen mielipiteen. Kaverit ovat kaikonneet ja imago alkaa muistuttaa Pohjois-Korean imagoa. Suurimman haitan se on aiheuttanut kuitenkin jo nyt itselleen, vaikka varsinaisia talouspakotteita ei ole vielä edes asetettu.

Krimin kriisin vuoksi eurooppalaiset ovat alkaneet tehdä kaikkensa energiariippuvuuden nollaamiseksi Venäjästä. Se on jo nyt lähes saavutettu eri ilmansuunnista tulevien kaasuputkistojen avulla. Amerikkalaisten LNG -kaasun tukitoimitukset tarvittaessa turvaavat osaltaan Euroopan kaasun saannin.

Ukrainan kaasutoimitusten katkeamisen varalta saksalaiset energiajätit RWE ja E.on suunnittelevat kaasutoimituksia Tzekin ja Slovakian kautta Ukrainaan yksinkertaisesti kääntämällä nykyisessä putkistossa toimitussuunnan päinvastaiseksi.

Äskettäin Venäjä perui Ukrainaan toimittamansa kaasun alennuksen, jonka Ukraina on saanut maksuna vuokrattuaan Sevastopolin laivastotukikohdan. Venäjän logiikan mukaan sen ei tarvitse maksaa vuokraa laivastotukikohdasta kaasun hinnanalennuksena, koska se nyt omistaa Krimin valtauksen jälkeen myös Sevastopolin.

Nokittelu jatkuu. Ukraina toimittaa Krimille veden, kaasun ja sähkön. Yllättäen sen jakeluun on tullut häiriöitä siinä määrin ,että pääministeri Dimitri Medvedev on vaatinut asiasta kansainvälistä neuvottelua. Eikö Venäjä kykenekään takamaan kansalaistensa tarpeita valloittamillaan alueilla?

Venäjän johdolle on kiusallinen asia myös julkisuuteen putkahtaneet uutiset FSB : n osallistumisesta Kiovan mielenosoittajien murhiin sekä Donetskin alueen rauhattomuuksien lietsomiseen.

Ulkomaalaisten investoijien kaikkoamisesta on esimerkkinä yhteistyön kariutuminen ranskalaisen energiajätin Totalin kanssa. Venäjä ei pysty yksin  tekemään isoja putkistoinvestointeja ja liuskekivikaasun laajamittaista hyödyntämistä. Venäjä voi jäädä tämän vuoksi myös Aasian mahdollisen talouskasvun ulkopuolelle, koska sillä ei ole riittävää vientiputkistoa Aasiaan.

Krimin valtauksen sisäpoliittinen hinta Venäjän johdolle voi olla vieläkin suurempi. Valta voi vaihtua. Venäjän johdossa entisten KGB-taustaisten haukkojen ote tiivistyy ja riski niin ulkoisiin kuin sisäisiinkin selkkauksiin kovien otteiden vuoksi kasvaa. Alkusoitto oli Kiovassa ja Krimillä?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti