maanantai 30. kesäkuuta 2014

Energiapolitiikka menossa lepikkoon


Suomen Keskusta Vihreiden säestämänä on toistuvasti korostanut bioenergian tärkeää merkitystä Suomelle. Se on ymmärrettävää puolueiden kannalta äänestäjien saamiseksi, mutta harhaanjohtavaa Suomen energian saannin takaamiseksi. Vielä kurjempi saattaa olla tilanne vientiteollisuuden kannalta.

Suomessa poliitikot ovat toistuvasti vannoneet myös cleantech- ympäristötekniikan nimiin uutena loistavana ja laskevia teollisuudenaloja korvaavana liiketoimintana. Sopii kysyä, mihin ennusteet perustuvat ja mistä löytyvät ne investointikohteet? Varsinkin kun meidän tuleva energiatuotannon rakenne ja siitä tuleva osaaminen on pääasiassa käytössä vain meillä Suomessa.

Valitettavasti jopa Suomen lisäenergian tarvetta voidaan tyydyttää vain marginaalisesti metsän, risukkojen ja kantojen avulla. Metlan mukaan metsien vuotuinen käyttö voi olla teoriassa noin 95 Mm3, käytännössä luku lienee noin 80Mm3. Tällä hetkellä hakataan 55 Mm3 ja muuta puuainesta syntyy noin 10 Mm3  eli yhteensä 65 Mm3 vuodessa.

Jos lisähakkuut onnistuisivat täydellisesti, niin metsäenergian lisäämispotentiaali on siis noin 15 Mm3 eli 30 TWh. Jos tämä kaikki muunnetaan dieseliksi, se kattaisi noin kolmanneksen Suomen liikenteen käyttämästä energiasta. Tämän jälkeen kaikki metsävarat olisivat käytössä. Äänekosken kaltaisille tehtaille ei olisi tilaa ilman saatavuuden ja hinnan puolesta epävarmaa puun tuontia Venäjältä.

Todettakoon vertailulukuna, että Kaukaan valmistumassa olevan biodieselvoimalan tuotanto on vuodessa noin 1 TWh eli reilu prosentti koko Suomen liikenteen energian käytöstä. Aika monta "risuvoimalaa" pitää käynnistyä fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi.

Muuhun maailmaan verrattuna Suomen energiapolitiikan painotukset ovat lähes päinvastaiset. EU:n 28 maassa toteutuneista sähköntuotantokapasiteetin nettoinvestoinneista viimeisen 13 vuoden aikana vain 2% on kohdennettu bioenergiaan.

Ollaanko nyt tekemässä ratkaisuja, jotka ajavat umpikujaan metsäteollisuuden puunsaannin? Suunnataanko verovaroja  cleantech - ympäristötekniikan tukemiseen, jolle ainakaan bioenergian osalta ei ole markkinoita suuressa mittakaavassa edes Suomessa puhumattakaan sen ulkopuolella?

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti