perjantai 6. kesäkuuta 2014

Palkkaa lisää virkamiehille


Lappeenrannan tarkastuslautakunta on raportissaan todennut kaupungin olevan kriisikunta velkaantuneisuudella ja omavaraisuusasteella mitattuna. Konsernivelkaa on 550 miljoonaa euroa eli 7570 euroa per asukas.

Kaupunginjohtaja on esittänyt hallitukselle  johdon uusia työjärjestelyjä ja palkkausta apulaiskaupunginjohtajan jäädessä eläkkeelle tulevana syksynä. Kyseinen virka tehtiin mittatilauksena kuntaliitoksen yhteydessä muutoin työttömäksi jääneelle Joutsenon kunnanjohtajalle.

Työtehtävä koottiin muiden virkamiesten tehtävistä, jolloin tehtävien vähennyksien kohteeksi joutuneiden virkamiesten palkkaa ei alennettu vastaavasti, vaikka se tuntuisi loogiselta.

Kun apulaiskaupunginjohtajan tehtävät hänen nyt jäädessä eläkkeelle jaetaan eri virkamiehille, niin kaupunginjohtaja esittää uusia tehtäviä saaville tuntuvia palkankorotuksia. Sekin on loogista yksilön kannalta, koska tehtäviä tulee todella lisää.

Tilanne ei kuulosta kuitenkaan loogiselta työnantajan eli veronmaksajan kannalta, joka maksoi palkan apulaiskaupunginjohtajalle saamatta kuitenkaan siitä rahallista kompensaatiota, koska  työtehtävien vähentymisen johdosta palkkoja ei alennettu.

Maksaako veronmaksajat palkankorotukset useille virkamiehille, vaikka koko johdon tehtäväkokonaisuus pysyisi samana aiempaan verrattuna? Maksaako kaupunki nyt sekä tarpeettoman viran perustamisen että sen purkamisen.

Ei ole ihme, että keskustelupalstoilla monet ihmettelevät, miksi säästötavoitteita ei saavuteta kuntaliitoksissa. Kunnat pannaan yhteen, mutta kiinteistöt ja henkilöstö jäävät toimimaan.

Voi ihmetellä myös koko kaupunginjohdon tilannetajua, kun omia palkkoja esitetään korotetavaksi, vaikka kaupunki on kriisikunta. Samaan aikaan heikkenevän taloustilanteen vuoksi tulee myös monia kaupunkilaisia jäämään työttömäksi. Voi olla, että palkankorotukset lujittavat virkamiesten keskinäisiä suhteita, mutta suhteita kaupunkilaisiin ne kärjistävät.

Oma osansa asiassa on myös kaupunginhallituksen pöydän ympärillä istuvilla luottamusmiehillä, joilla toivotaan olevan selkärankaa estää tilanteeseen sopimattomat palkankorotukset ja kaupungin talouden syöksykierre. Kaupungin johto ei siihen näköjään pysty.

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti