sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Kuka maksaa ja mitä?


Valtiotieteiden tohtori Mikko Wennberg kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan rikkaiden osallistumisesta taloustalkoisiin. Sen mukaan hyvätuloisin 10 prosenttia maksaa jo 70 prosenttia progressiivisista tuloveroista. Faktatieto poikkeaa täysin meneillään olevasta keskustelusta rikkaiden osallistumisesta hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen.

Kaikista kotitalouksista, niin palkansaaja-, maatalous- kuin muistakin yrittäjäkotitalouksista, 60 prosenttia saa enemmän hyvätuloisten maksamia tulonsiirtoja kuin maksavat itse veroja. Vain 40 prosenttia kotitalouksista maksaa veroja positiivisesti. Hyvätuloiset ja progressiivista tuloveroa maksavat palkansaajat kantavat siis merkittävästi jo nyt taloudellista vastuuta hyvinvointivaltion palveluista.  

 

Alemmissa tuloluokissa pienituloiset kotitaloudet saavat kaikista tuloistaan jopa 80 prosenttia pelkkinä tulonsiirtoina. Eikö ole järkeen käypää, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset tällöin kohdentuvat niihin, jotka pääasiassa saavat tulonsiirtoja?

Kun Suomen Euroopan korkeimpiin kuuluvaa veroastetta ei voida enää nostaa, niin valtio ja kunnat ovat joutuneet velanoton tielle. Sen seurauksia yritetään korjata puuttumalla byrokratiaan ja julkishallinnon päällekkäisyyksiin kustannusten säästämiseksi.

Käytävään, pääasiassa vasemmiston pyörittämään, keskusteluun osallistumisesta hyvinvointivaltion rahoitukseen toivoisi faktoja ja rehellisyyttä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti