torstai 15. maaliskuuta 2012

Isännätön raha altistaa korruptiolle?


Viime viikkoina on saatu seurata Finnairin, Ilmarisen, Varman ja AKT:n johdon edesottamuksia liittyen asuntokauppoihin ja henkilösuhteisiin.
Kaikki asiat ovat tapahtuneet mahdollisesti oikein, mutta tavallisen kansalaisen mielestä kyseenalaisesti. Yleinen käsitys on, että tapahtumat ovat vain jäävuoren huippu.
Mikä yhdistää näitä kaikkia sinänsä erilaisia tapahtumia?
Se on isännätön raha, joka antaa kyseisten korporaatioiden toimivalle johdolle lähes rajattoman toimintavallan, jos luottamushenkilöt eivät ole tehtäviensä tasalla ja/tai ovat toimivan johdon ohjattavissa eri syistä.
Suomessa suurten yritysten omistajat ovat usein kasvottomia. Finnairin enemmistön omistaa valtio. Ilmarisen ja Varman omistavat suomalaiset vakuutuksenottajat ja vakuutetut.  AKT:n omistavat sen jäsenet, ahtaajat ja autonkuljettajat.
 Yritysten johtajat istuvat usein toistensa hallituksissa. Pienessä maassa se on hyvä toimintamalli, koska kaikki osaaminen ja synergia on järkevää käyttää tehokkaasti.  Huono puoli on se, että kaverille on vaikea sanoa  ei.
 Suomessa on hyviä ja nuoria johtajia, jotka pystyvät palauttamaan luottamuksen, ja korvaamaan epäonnistuneet johtajat. Yleensä he ovat toimitusjohtajien alaisia ja tekevät usein jo nyt toimitusjohtajien työt, kun nämä istuvat eri hallituksissa ja osallistuvat ”sidosryhmien ja sijoittajien informoitiin”.
AKT ja ammattiyhdistysliike on luku sinänsä. Puheenjohtaja voi massuttaa liiton henkilöitä lähes tahtonsa mukaan. AKT:n ahtaajille ja autonkuljettajille on nähtävästi riittänyt mielen liikkeiden muuttamiseen kännykkä, läppäri, porinjatsit tai kostea ravintolailta. Pihvi on noussut päähän.
Verovaroja ja jäsenmaksuja on käytetty tuhlailevasti. Tulisiko ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistaa, koska verovaroja käytetään holtittomasti muuhun kuin jäsenten etujen ajamiseen?
Isännättömän rahan kontrollia on lisättävä yrityksissä, osuustoimintaliikkeessä, säätiöissä ja yhdistyksissä. Kunnat sekä niiden omistamat yritykset, kunta – ja seurakuntayhtymät kuuluvat myös tähän joukkoon. Paras kontrolli on johtajien ja luottamusmiesten korkea moraali.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti