torstai 8. maaliskuuta 2012

Kuntien ahdinko kiihtyy poliitikkojen jahkaillessa

Eduskunnan välikysymyskeskustelu 7.3.2012 oli masentavaa kuultavaa. Keskustan tekemä välikysymys osoitti, että keskustapuolue on jäänyt yksin. Se menettää vähitellen uskottavuutensa ja puheoikeutensa, koska kaikki, myös keskustalaiset kuntalaiset, ymmärtävät muutoksen tarpeellisuuden. Olisi tärkeää, että kaikki kuntalaiset tarjoaisivat merkittävän asiantuntemuksensa käytettäväksi kuntauudistusta tehtäessä.
Työssä olevan väestön osuus pienenee ja verorasitus eri kunnissa jakautuu epätasaisesti. Tasa-arvo ei toteudu palveluiden saannin eikä verorasituksen suhteen. Kunnat ajautuvat vähitellen taloudelliseen umpikujaan.
Keskusta ja perussuomalaiset haluaisivat maakuntatasoisia kuntapalveluiden hoitajia ja tarjoajia, siis samaan tapaan kuin nyt on organisoitu terveys – ja sosiaalipalveluiden hoito Etelä - Karjalassa. Millä tavalla keskustan uusi hallintomalli eroaisi Valtiovarainministeriön virkamiesten tekemästä kuntauudistuksesta, jossa Etelä – Karjala olisi yksi kunta?
Keskustan hellimä lähidemokratia vain etääntyisi kuntalaisista. Vai onko keskustalaisilla tarkoitus luoda nykyiselle kuntatasolle uusi hallintotaso? Tällöin saataisiin lisää byrokratiaa ja kustannuksia.
Kunnat ovat jääneet pahoin jälkeen organisaatioiden kehittämisessä, jos otetaan huomion nopea väestörakenteen muutos sekä sen asettamat vaatimukset palveluille ja niiden kasvaneille kustannuksille. Kuntien johtajat ja luottamusmiehet eivät ole onnistuneet kehittymään muutoksen mukana.
Joissakin yrityksissä johtajan ja suoritusportaan välillä voi olla vain kaksi porrasta, kun kunnissa ja kaupungeissa se voi olla lähellä kymmentä, jos huomioidaan lautakuntakäsittelyt. Kustannukset kasvavat ja aikaa kuluu, kun paperia monistetaan tai siirretään sähköisesti paikasta toiseen. Joka vaihe vaatii tekijänsä.
Rahan ja ajan tuhlaaminen alentaa tuottavuutta, jonka kehittyminen kunnallishallinnossa on ollut heikkoa. Moniportaisuus lisää myös byrokratiaa.  Äsken julkaistun tutkimuksen mukaan uusien yritysten Suomeen sijoittumista haittaa hidas päätöksenteko kaavoitus - ja lupa - asioissa.
Taloustilanteen heikkeneminen vaatii nopeita päätöksiä politiikoilta kuntauudistusasiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti