perjantai 27. heinäkuuta 2012

Tuleeko EU:sta uusi Neuvostoliitto?


Kansalaiset ovat kyllästyneet epävarmuuteen, joka aiheutuu eurooppalaisten poliitikkojen päättämättömyydestä ja poliittisen johtajuuden puutteesta talousongelmien ratkaisussa. Kaikissa EU:n jäsenmaissa spekuloidaan EU:n hajoamisella tai liittovaltiokehityksellä. EU:n alkuperäinen kaunis idea rauhan takaajana ja kilpailukyvyn parantajana on jäänyt taka-alalle.
Kilpailukyky Euroopassa heikkenee. Poliitikot eivät kykene tekemään säästöpäätöksiä, vaan korvaavat päättämättömyyden lisäveroilla hyydyttäen talouskasvun. Tämän on hyvin ymmärtänyt presidentti Sauli Niinistö kertoessaan kriisin päättyvän rahan painamiseen eli euron devalvoitumiseen ja inflaatioon.
 Suomalaisia on peloteltu viennin vaikeuksilla sekä putoamisella Venäjän syliin erottaessa EU:sta. Pahinta on kuitenkin epävarmuus, joka jo nyt heikentää kysyntää Euroopassa ja on aiheuttanut Suomen vientiin 20 miljardin vajeen.
 EU:n hajoaminen joidenkin valtioiden rajun velkaantumisen vuoksi ei juuri vaikuttaisi yrityksiin. Tuskin ihmiset jättävät ostamatta tarvitsemansa laadukkaan tuotteen sen vuosi, että valmistajamaan valtio on velkaantunut. Sen sijaan eurosta luopuminen palauttaisi pikkuvaluutojen epävarmuuden ja tarpeen suojautua lisäkustannuksin kurssivaihteluiden varalta.
Saksa tulee ratkaisemaan EU:n ja euron kohtalon. Tällä hetkellä Saksasta annettu lainaeuro palaa nopeasti takaisin saksalaiseen pankkiin. Saksa maksattaa muilla omien pankkiensa virheellisen luottopolitiikan. Näihin talkoisiin myös Suomi osallistuu.
Saksan viennistä 60 % menee Eurooppaan. Kun isojen euromaiden ostovoima heikkenee riittävästi, niin myös Saksa ajautuu vaikeuksiin. Tällöin jää vaihtoehdoiksi joko EU:n hajoaminen tai liittovaltio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti