sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kuntien ei pidä luottaa rajakaupan jatkuvaan kasvuun


Uusien autojen vienti Suomen kautta Venäjälle on vähentynyt roimasti. Autojen lukumäärä on pudonnut vuodesta 2007 noin 750.000:sta 150.000 autoon vuodessa.
Vielä viisi vuotta sitten rajakunnat olivat suunnittelemassa ja myös rakentamassa isoja rekkaparkkeja rajanylityspaikoille sekä satamiin. Tuolloin jo tiedettiin Venäjän rakentavan suurta tuontisatamaa Ust Lugaan Suomen lahden pohjukkaan. Tänä vuona Ust Lugan kautta viedään Venäjälle enemmän autoja kuin kaikkien Suomen satamien kautta yhteensä.
Kaakkois-Suomessa on menossa kaupan ja matkailun kehittämisbuumi. Tax free- kauppa kukoistaa varsinkin Lappeenrannassa, joka ajoittain ohittaa myynnissä jopa Helsingin. Venäjän WTO – jäsenyyden elokuussa sekä tulevaisuudessa mahdollisen viisumivapauden odotetaan vielä lisäävän merkittävästi kauppaa ja matkailua.
Varoituksen sana on paikallaan, ettei kävisi samalla tavalla kuin autojen kauttakulkuviennissä.
 Uusia työpaikkoja kauppaan ja matkailuun syntyy, mutta verotulot eivät juuri kasva. Tämä johtuu osittain tax free - palautuksista ja osittain palvelualojen alhaisista palkoista. Osan työtekijöistä on turvauduttava verovaroin rahoitettuun sosiaalitukeen. Näin veronmaksajat maksavat myös välillisesti osan palveluyritysten alhaisista palkoista.
Valtaosaa myydyistä tuotteista ei valmisteta paikkakunnalla eikä edes Suomessa. Tällöin verot valuvat tältäkin osin seutukunnan ulkopuolelle. Monet suuret yritykset maksavat vain osan veroistaan paikkakunnalle, koska niiden verotuskunnat ovat muualla.
Kaakkois-Suomen kuntien ei tule luottaa rajakaupan jatkuvaan kasvuun, vaan kiinnittää huomiota elinkeinopolitiikassa korkean tuottavuuden työpaikkojen lisäämiseen. Yksi tällainen työpaikka tuo enemmän verotuloja kuin useampi matalapalkkainen.
On mukava ylpeillä hyvänä aikana palvelualojen työpaikkojen lukumäärän kasvulla. Riski kuitenkin ajautua talouden romahtamiseen ja suurtyöttömyyteen kasvaa, kun heikkenevä ostovoima ja vähenevät turistivirrat sulkevat ensimmäisenä työvoimarikkaita palvelualanyrityksiä. Tästä ovat eräät Euroopan maat saaneet sokkihoitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti