maanantai 29. lokakuuta 2012

Elinkeinopolitiikkaa suunnattava uudelleen



Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) esitti (E-S 25 10.2012) kaupan palvelujen lisäämistä uusien työpaikkojen ja verotulojen lisäämiseksi. Aiemmin saman puolueen Joonas Grönlund ja Tuomas Telkkä toivoivat Leirin kauppakeskuspaketin avaamista uusien kauppapaikkojen saamiseksi.
Suomen olosuhteissa harvinaisella tavalla Lappeenrantaan on saatu lisää pieniä ja keskisuuria palvelualan yrityksiä pääasiassa venäläisten turistien ostosmatkailun vuoksi. Tästä huolimatta viimeisten kolmen neljän valtuustokauden aikana kaupungin ja sen konserniyhtiöiden velkaantuminen on lisääntynyt dramaattisesti. Kuntien taloutta tutkittaessa asiantuntijat ovat epäilleet jopa Lappeenrannan kykyä selviytyä veloistaan.
Valitettavasti palvelualojen tuoma verotulo on niin pieni, että se ei kykene pitämään yllä kaupungin nykyistä palveluvarustusta. Itseään huonopalkkaisena pitävä kolmivuorossa työskentelevä paperimies tuo kassaan kolme kertaa enemmän verotuloja kuin palveluammatissa oleva. Myös syntyneistä yrityksistä monet maksavat veronsa muualle kuin Lappeenrantaan.
Suomen kaikista yrityksistä 90 prosentissa on vain kaksi työntekijää. Näin ollen palveluihin perustuvan elinkeinopolitiikan avulla nykyisen palvelutason säilyttäminen Lappeenrannassa ilman nykyisiä ja uusia teollisuustyöpaikkoja on mahdotonta.
Pienten ja keskisuurten palveluyritysten kokonaistaloudellisesta vaikutuksesta Lappeenrannassa ei ole tehty tutkimusta. Siitä huolimatta ollaan valmiita jatkamaan nykyistä tuloksettomaksi jäänyttä elinkeinopolitiikkaa. Voimassa oleva elinkeinopolitiikka ei kiinnitetä huomiota riittävästi teollisuustyöpaikkojen säilyttämiseen ja luomiseen paikkakunnalla.
Olisi syytä tehdä tutkimus ja suunnata sen perusteella elinkeinopolitiikkaa uudelleen enemmän tuottavuutta ja jalostusarvoa lisääviin teollisuustyöpaikkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti