perjantai 12. lokakuuta 2012

Tutkimus ei tue uuden ohjelmiston lisäävän teatterinkatsojia



Tässä kirjoituksessa oleva tieto ja siitä tehdyt johtopäätökset perustuvat Suomen Teatterit ry:n tilaamaan ja Taloustutkimus Oy:n suorittamaan ja helmikuussa 2012 julkaisemaan tutkimukseen Suomalaisten teatterissa, tanssiesityksissä ja oopperassa käynti. Tutkimukseen perehtyminen antaisi enemmän faktoja kuumana käyvään teatterikeskusteluun Lappeenrannassa.
Teatterissa kävijät painottuvat vanhempiin ikäryhmiin ja korkeammin koulutettuihin naisiin kaupungeissa.   Kävijät muodostuvat pienestä vähemmistöstä, koska noin 80 % väestöstä ei käy teatterissa kiinnostuksen, ajan puutteen tai elämäntilanteen vuoksi. 
Uusien keinojen löytäminen kävijämäärien lisäämiseksi ovat tutkimuksen perusteella erittäin vaikeat. Hyvä ja mielenkiintoinen esitys saisi liikkeelle 14 % tutkimukseen osallistuneista. Näin ollen hyvän ohjelmiston houkuttelevuus on melko pieni.
 Edullinen lippu ja sijainti saisivat liikkeelle 3 % tutkimukseen osallistuneista. Kevyt, viihdyttävä esitys,  musiikki ja mainonta vaikuttaisivat vain 1 % : n myönteiseen teatteriinlähtöpäätökseen. Teatterikriitikkojen  vaikutus olisi hyvällä arvostelulla 0  %. Tämä kertonee jotakin asiantuntijoiden vaikutuksesta kävijämääriin.
Teatterissa käymisen kanssa kilpailivat eniten koti-ilta, illanvietto ystävien kanssa, elokuvat ja oma harrastustoiminta. Teatteritilojen vaikutusta kävijämääriin ei tutkittu ilmeisesti sen vuoksi, että sillä ei ole katsottu olevan merkittävää vaikutusta. Muutoin sitä koskeva kysymys oletettavasti olisi tutkimuksessa mukana.
Lähes puolet vastaajista kannatti yhteiskunnan tuen ja lippujen hinnan pitämistä nykytasolla. Yhteiskunnan tuen lopettamista ja lippujen hintojen määräytymistä vapaasti kannatti alle 10 % vastaajista. Tulos on mielenkiintoinen, kun 80 % vastaajista ei käy teatterissa, mutta haluaa kuitenkin maksaa siitä aiheutuvat kustannukset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti