lauantai 22. joulukuuta 2012

Äänestäjien tahto ei aina toteudu kunnallisvaaleissa


 
Kunnallisvaaleihin osallistuvien ehdokkaiden tärkein hetki on, kun he saavat tiedon valituksi tulemisesta. Lähes yhtä tärkeä on vaalin mukaisen tuloksen edellyttämä luottamusmiestehtävä jossakin hallintoelimessä. Tämä ei aina riipu äänimäärästä, vaan puolueen sisäisestä politikoinnista.

Tätä läänitystä puolueiden kunnallisjohto melko usein käyttää omien päämääriensä toteuttamiseen. Omia kannattajia suositaan lautakuntapaikkoja jaettaessa, jotta voitaisiin saavuttaa paikka  taas seuraavissa vaaleissa.

Monille kansanedustajille kunnallispolitiikassa mukana olo näyttää olevan houkuttelevaa, vaikka se ei ajankäytöllisesti olekaan kovin järkevää. Mikään tehtävä ei tule kunnolla hoidetuksi.

Suomessa on tullut tavaksi myös kunnallispolitiikassa lyödä lukkoon naiskiintiöitä siitäkin huolimatta, että Suomen naiset ovat ensimmäisten joukossa maailmassa saavuttaneet äänioikeuden jo sata vuotta sitten.

Aikaa politiikan opetteluun on siis ollut. Naisten kuuliaisuutta puoluebyrokraatit käyttävät taitavasti oman vaikutusvallan kasvattamiseen palkitsemalla kiltisti kättä nostavia naisia sopiville paikoille.

Äänestäjien tahdon ja demokratian kannalta olisi tärkeää, että eniten ääniä saaneet sukupuolesta riippumatta valittaisiin tärkeimpiin tehtäviin. Eniten ääniä saaneet ovat useimmiten myös päteviä, mutta valitettavasti puoluejohdon kannalta ei aina sopivia.

Edellä kuvattu menettely mitätöi demokratiaa ja äänestäjien tahtoa. Se johtaa siihen, että puolueen kunnallisjohdon suosikit hyrräävät eri hallintoelimissä vuodesta toiseen heidän saamastaan äänimäärästä riippumatta.

Tämä estää uusien vaikuttajien esiintulon tässä vaikeassa taloustilanteessa sekä vähentää uusien ideoiden syntyä ja politiikan uskottavuutta. Sitä voidaan pitää vallan anastamisena pienelle puolueklikille lähes samoin kuin eräissä maissa estetään äänestäjiä eri tavoin ilmaisemasta omaa mielipidettään vaaleissa.

Käytännön esimerkkejä nähdään jo muutaman viikon sisällä  puolueiden jakaessa luottamusmiespaikkoja kunnissa ja kuntainliitoissa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti