sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Vaalitarkkailijat valvomaan lautakuntapaikkojen jakoa


Monet äänestäjät toteavat olleen turha äänestää, koska kunnallisvaalien jälkeen puolueet ovat keskinäisissä ja sisäisissä kokouksissaan valinneet edustajiaan lautakuntapaikoille toisin kuin äänestäjien odotukset ja vaalitulos olisivat  edellyttäneet.

Lappeenrannassa pienet puolueet ovat yhdistäneet vaalien jälkeen voimansa Ryhmä 20 :ksi heidän mukaansa "kokoomuksen, keskustan ja demareiden ylimielisyyden vuoksi" lautakuntapaikkoja neuvoteltaessa.

 Käytännössä blokkiyhteistyöstä muodostuu uusi puolue.  Olisivatko valitsijat äänestäneet toisin, jos vaaliliitto olisi informoitu ennen vaaleja?

Kunnallisvaaleissa ei missään puolueessa jaeta luottamusmiespaikkoja suoraan ehdokkaiden saaman äänimäärän perusteella. Kunnallisjärjestöjen politrukit haluavat "säätää"  vaalitulosta mielensä mukaiseksi . Miten lienee asian laillisuuden laita vai onko se vain "maan tapa"?

Tämä menettely ei juuri poikkea niistä maista, joihin me lähetämme demokratian airuina vaalitarkkailijoita valvomaan vaalien laillisuutta ja demokratian toteutumista.

Lappeenrannan lautakuntapaikkojen täyttöä kuvaa muutama esimerkki.

Kokoomuksessa Heikki Järvenpää ohitti jo tasaisesti vähenevästä kannatuksesta huolimatta monta paljon enemmän ääniä saanutta valtuutettua kokoomuksen sisäisessä kamppailussa valtuuston puheenjohtajuudesta. Tuomas Telkän  kolme kertaa Järvenpäätä suurempi äänimäärä oikeutti vain puolikkaalle hallituspaikalle.

Keskustassa kansanedustaja Ari Torniainen haali  itselleen useita luottamusmiespaikkoja vähenevästä äänimäärästä ja "kiireistä" huolimatta. Hallitukseen valittiin Torniaisen lisäksi Tuula Partanen. Hän sai vaaleissa kaksi kertaa vähemmän ääniä kuin esimerkiksi Tapio Arola, joka joutui tyytymään erilaisille varapaikoille.

Demareissa päinvastainen esimerkki on ääniharava Anneli Kiljunen, joka ei ottanut vastaan merkittäviä luottamusmiespaikkoja. Miksi ottaa osaa vaaleihin, jos luottamustehtävät eivät kelpaa? Oliko vaaleihin osallistuminen  äänestäjien harhauttamista vai onko huonoina aikoina parempi olla taustalla ottamatta vastuuta?

Kuluttajasuoja kuntavaaleissa ei ole ollut kovin hyvä. Pitäisikö meillä olla lautakuntapaikkojen jaossa vaalitarkkailijat, jotka valvoisivat äänestäjien tahdon toteutumista?

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti