perjantai 22. maaliskuuta 2013

Suojatyöpaikat asettavat kansalaiset eriarvoiseen asemaan


Kansan keskuudessa suojatyöpaikalla on tarkoitettu yleensä poliittisin perustein saatua julkishallinnon työpaikkaa. Sittemmin käsite on laajentunut koskemaan kaikkia valtion, kuntien ja kuntainliittojen työpaikkoja, koska niiden irtisanomissuoja on yksityissektoria parempi.

 

Avoimen sektorin eli teollisuuden ja yksityisten palvelujen työpaikoissa on viime vuosina irtisanottu ja lomautettu jatkuvasti henkilöstöä johtuen teknologiamuutoksista ja koventuneesta kansainvälisestä kilpailusta. Teollisuuden noin 500000 työpaikasta on muutamassa vuodessa vähentynyt reilut 50000 työpaikkaa. Helmikuun lopussa SAK:n tilaston mukaan yt -neuvottelujen alaisia henkilöitä oli 16871.

 

Julkishallinnon työpaikat ovat sen sijaan muutamassa vuosikymmenessä kasvaneet 170000:sta 800000:een. Niissä ei ole ollut juurikaan irtisanomisia eikä lomautuksia.

 

Tämä asettaa julkishallinnon ja yksityisen sektorin työtekijät kovin eriarvoiseen asemaan. Jatkuva epävarmuus työstä ja toimeentulosta sekä työtahdin kuormittavuus ovat lisänneet stressiä ja sairauksia yksityisen sektorin työntekijöille, vaikka työmääriä onkin voitu helpottaa automatisoinnein ja rationalisoinnein.

 

Vanha sanonta ”valtion leipä on pitkä ja kapea” ei enää pidä aivan paikkansa, koska julkishallinnon palkat ovat nousseet yksityistä sektoria ripeämmin. Yksityisellä ja julkishallinnossa palkat ja muut työsuhde-edut samoissa töissä ja eri sukupuolten välillä ovat lähellä toisiaan.

 

Koko eliniän aikana ansaittua palkkaa laskettaessa irtisanomiset ja lomautukset aiheuttavat yksityisellä työskenteleville merkittäviä ansionmenetyksiä, joita julkisella sektorilla ei juuri ole ollut. Ansionmenetys pienentää myös eläkettä. Se voi olla erittäin merkittävä tulonmenetys ihmisten eliniän pidentyessä.

 

Työmarkkinoilla oleva epätasa-arvo tulisi poistaa irtisanomalla ja lomauttamalla myös julkishallinnon henkilöstöä taloustilanteen niin vaatiessa. Veronkorotusten ja velkaantumisen välttämiseksi tällä hetkellä siihen olisi perusteita lähes kaikissa kunnissa.

 

Poliitikkojen tulisi vihdoin ymmärtää, että nykyisen kokoinen avoin sektori ei kykene rahoittamaan veroillaan nykyisen kokoista julkista sektoria.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti