perjantai 8. maaliskuuta 2013

Veronmaksajat maksamaan palkankorotukset


Lähes jokakeväiset työmarkkinaneuvottelut ovat taas  käynnistymässä.  Riita jatkuu koulutuspäivistä, jotka ovat tarpeellisia vain työmarkkinajärjestöjen koulutuskeskuksille. Työntekijöiden ammatillista tasoa ei olisi tarkoituskaan kehittää, vaan nimenomaan ammattiyhdistysherännäisyyttä, joka on nuorison keskuudessa  laimenemassa.

Työnantajat haluaisivat nolla-linjaa, koska ensi ja seuraavana vuonna palkat nousevat noin prosentilla ilman uusia sopimuksiakin. Työntekijät haluavat keskitettyä palkkaratkaisua ja liksaa lisää.

Kyseessä on kaupankäynti, jossa toinen myy työtään ja toinen ostaa sitä markkinahintaan. Markkinatilanne työntekijöiden kannalta on huono, koska työttömyys on kasvussa ja yritykset siirtävät toimintojaan ulkomaille halvemmille työmarkkinoille. Yritykset haluavat taata kustannuskilpailukykynsä. Liian kallista työtä ei haluta ostaa.

Maan hallitus eli poliitikot yrittävät maanitella osapuolia sopuun, mikä kieltämättä maan ja kansalaisten kannalta olisi toivottavaa. Yhteinen etu ja sama vene.

Yhteistä etua ei kuitenkaan ole. Työntekijäjärjestöjä kiinnostaa vain noin kahden miljoonan jäsenen etu. Työnantajia kiinnostaa vain omistajien etu, vaikka juhlapuheissa hehkutetaankin henkilöstön tärkeyttä. Työttömien nuorten edusta ei ole todellisuudessa kiinnostunut kukaan. Vanhempia työntekijöitä pannaan eläkeputkeen samaan aikaan kuitenkin hurskaasti puhuen eläkeiän nostamisen välttämättömyydestä.

Miksi ei olla kuitenkaan valmiita maksamaan enemmän palkkaa? Näin ihmettelee duunari ja moni  muukin hämmästellessään yritysjohtajien kohtuuttomia palkkoja muuhun henkilöstöön verrattuna. Yritysjohdon saavutukset kun eivät aina ole sopusoinnussa palkitsemisien kanssa.

Työntekijöiden ja työnantajien yhteinen etu voi kuitenkin löytyä. Ei kuitenkaan keskinäisissä neuvotteluissa ,vaan liikuttavassa yksimielisyydessä maksattaa koko lysti veronmaksajilla. Virkamiehet löytävät helposti mahdollisuuden "veropohjan laajentamiseen", joka kuulostaa miellyttävämmältä kuin tyly verojen korottaminen. Tämä olisi helpotus myös poliitikoille.

Työnantajien taholta onkin jo esitetty nolla-ratkaisun tueksi verohelpotuksia. Käytännössä se tarkoittaa, että me kaikki veronmaksajat  maksamme palkankorotukset niitä jo muutenkin saaville ja takaamme tasaisen osinkovirran yritysten omistajille, jotka pörssiyhtiöiden osalta ovat jo 60 prosenttisesti ulkomaalaisia.

Maan ja kansalaisten etu vaati tätä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti