maanantai 18. maaliskuuta 2013

Suomi sosiaalidemokraattien panttivankina


Valtiovarainministeri, SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilainen piti äskettäin sosiaalidemoraatien puoluevaltuustossa puheen, jossa hän ivaili puolueen ulkopuolisia säästöjen vaatijoita. Sama henkilö kertoi hallitusneuvotteluiden yhteydessä, että säästöjä ja veronkiristyksiä ei tarvita, koska talouskasvu hoitaa valtion budjetin tasapainoon. Talouskasvua ei ole näkynyt sen sijaan veronkorotuksia ja säästöjä kylläkin

Urpilainen, joka kärsii puolueessaan ay-väen kannatuksen puutteesta, yritti puheessaan viestittää omilleen työmarkkinaratkaisun tärkeyttä maan kuralla olevan talouden kannalta. Ulkopuolisille tarkoitettu sanoma oli, että äksyileviä ja julkisuudesta selvästi nauttivia työntekijäjärjestöjä ei saisi arvostella herkässä tilanteessa.

Koko maa on sukkasillaan ja päätöksenteko hallituksessa lamaantunut, kun odotellaan demarijuntan reaktioita. Sosiaalidemokraatit haluavat kannatuksen heiketessä perussuomalaisten menestyksen myötä antaa kansalaisille mielikuvan valtionhoitajapuolueesta.

Samantapainen tilanne on myös suurempien kaupunkien taloudessa.

Monien kaupunkien velkaantuminen johtuu pääasiassa holtittomasta taloudenpidosta käyttömenoissa ja suhteettomista investoinneita kaupungin tulokertymään verrattuna. Useista kaupungeista on lähtenyt perinteisiä teollisuusyrityksiä, joiden maksamia veroja on yritetty kompensoida heikosti verotuloja tuovien palvelujen avulla.

Luottamusmiehillä ei ole ollut rohkeutta sopeuttaa kaupunkien organisaatioita ja toimintaa heikkenevään talouteen. Eräänä syynä suurimmissa kaupungeissa on ollut kaupunkien vasemmistovetoiset henkilöstöjärjestöt ja niiden jäsenten osallistuminen kaupungin päätöksentekoon kunnallisina luottamushenkilöinä.

Kaupunkien henkilöstömäärät ovat paisuneet. Lähes aina kaupunki on paikkakunnan suurin työnantaja. Omaa oksaa ei ole haluttu sahata.

Päättämättömyyden tuloksena on ollut kuntatalouden joutuminen historiansa suurimpaan kriisiin, jota yritetään ratkaista liittämällä köyhiä kuntia yhteen. Lopputulosta ei ole vaikea arvata, jos samalla ei tehdä toimintojen reipasta saneerausta.

Suomi on ajautunut yhteiskunnan toimintoja jäykistävien  ja jarruttavien sosiaalidemokraattisten puolue - ja ammattijärjestöjen panttivangiksi sekä valtion että kuntien päätöksenteossa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti