lauantai 24. toukokuuta 2014

"Putinin aivot" Suomessa


Otsakkeessa olevan lempinimen on saanut länsimaisissa tiedotusvälineissä professori Aleksander Dugin, joka toimii Moskovan valtionyliopiston sosiologian laitoksen konservatismin tutkimuskeskuksessa. Hän vieraili luennoimassa viikonloppuna Suomessa opetuslapsensa Johan Bäckmanin kutsusta.

Duginin pääteos on 1997 julkaistu Geopolitiikan perusteet. Häntä pidetään presidentti Vladimir Putinin neuvonantajana turvallisuuspolitiikassa. Putinin kolmannen kauden ulkopolitiikan on nähty ainakin osittain noudattelevan kirjan ajatuksia.

Duginin mukaan Venäjän tulee solmia hyvät suhteet Saksaan, tehdä sen kanssa etupiirijako, suomettaa Euroopan maat ja ulottaa Venäjän imperiumi Amerikan vastapainoksi Lissaboniin Atlantin rannalle. Tavoitteen saavuttamisessa tulisi käyttää muun muassa energia-asetta. Kirjasta  huokuu Amerikan vastaisuus ja kilpailu sen kanssa maailmanherruudesta.

Suomen vierailun aikana Dugin toivotti Suomen mukaan Euraasian liittoon, johon kuuluu jo  monia entisiä Neuvostoliiton tasavaltoja.

"Jos Suomi itse niin haluaa, Suomi on enemmän kuin tervetullut Euraasian unioniin. Jos jokin suomalainen ryhmä pitää tällaista kehitystä järkevänä, Euraasian unioniin liittyminen onnistuu."

Kirjassaan Dugin kuitenkin toteaa:

”Suomi on valtiona mitä suurimmassa määrin epävakaa … kuuluen luonnollisella ja historiallisella tavalla Venäjän geopoliittisen alueeseen”

Suoranainen valehtelu näyttää kuuluvan Putinin lähipiirin tapoihin. Mielenkiintoinen on myös ilmaisu "jos jokin suomalainen ryhmä pitää tällaista kehitystä järkevänä".

Viime viikkoina Suomessa on käynnistynyt ennen näkemättömän avoin turvallisuuspoliittinen keskustelu. Sen on aiheuttanut Venäjän arvaamattomat toimet Ukrainassa.

On hyvä, että yhteiskunnan vaikuttajatahot toinen toisensa jälkeen esittävät näkemyksiään. Yhdestä asiasta ollaan todella yksimielisiä: Suomi tarvitsee ainakin vahvan oman puolustuksen. Mitä sen lisäksi, on vielä keskustelun alla?

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti