tiistai 17. huhtikuuta 2012

Neulanpistopolitiikka Venäjältä jatkuu



Suomessa on noussut kohu Venäjän Kingiseppin lähellä sijaitsevan Fosforitin lannoitetehtaan fosforipäästöistä Suomenlahteen. Suomen ympäristöministeri on lähtenyt korkealla profiililla neuvomaan venäläisyritystä ja – virkamiehiä ympäristöasioissa.
 Imperiumin vastaisku koettiin viime viikolla, kun Suomen valtion ympäristövirkamies pidätettiin valtioiden välillä sovitun ympäristöprojektin vesinäytteitä ottaessaan. Tämä tuskin tapahtuu paikallismiliisin omasta aloitteesta ilman käskyä ylempää. FSB kyttää ulkomaalaisten maahantuloa ja oleskelua tarkemmin kuin Neuvostoaikana. Virkamiehen näytteenotto ja oleskelu tehtaan tuntumassa on ollut varmasti tiedossa etukäteen.
Venäjän päästönormit vesistöön ovat eräitä maailman tiukempia teoriassa. Ne eivät ole kuitenkaan ehdottomia kuten meillä. Maksamalla virallisesti korvauksen ympäristöviranomaisille päästöjen ylityksestä, toimintaa voi jatkaa.
Esimerkkinä huippunykyaikaisella vesienpuhdistusjärjestelmällä varustetun miljoonan tonnin sellutehdas joutuisi Venäjällä maksamaan useita miljoonia euroja vuodessa normien ylityksestä. Yritys olisi viranomaisten mielivallan alainen, koska päästömittaustuloksista voidaan kiistellä loputtomiin. Normien ylitykset, todelliset tai kuvitellut, mahdollistavat yrityksen lisärahastuksen valtiolle ja ”lisäansiot” virkamiehille.
Lannoitetehdas lienee jo maksanut päästöylityksistä ja on tyytymätön, jos joutuisi vielä investoimaan päästöjen vähentämiseen. Viranomaiset eivät ole tyytyväisiä menettäessään lypsylehmän. Tätä taustaa vasten suomalaisen ympäristövirkamiehen pidätys on ymmärrettävää, joskaan ei hyväksyttävää.
Venäjällä on eräänä talouden painopistealueena maatalous ja sen tuottavuuden parantaminen. Lannoitetehdasta tuskin suljetaan eikä päästöjä vesistöön nähtävästi vähennetä venäläisin varoin, koska maatalouden kustannuksia ei haluta nostaa. Maksaja pitää löytää muualta.
Jäämme odottamaan Venäjän vastausta Suomen jättämään noottiin ja sitä, kuinka paljon EU ja samalla Suomi tulevat maksamaan jätevesipäästöjen vähentämisestä lannoitetehtaalta ja sen ympäristössä sijaitsevilta jätekasoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti