torstai 19. huhtikuuta 2012

Eliitin ja kansan moraalikäsitykset loittonevat toisistaan?


Törkeästä lahjontarikoksesta on luettu tuomiot. Joukko liikemiehiä ja tunnettu poliitikko saivat kovat tuomiot. Tuomion saajat ovat olleet ymmällään, koska sielussa ei ole rikoksen muruakaan.  Kansa on pitänyt pääsääntöisesti tuomioita oikeina.
Kanervan pitkä ura politiikassa on aiheuttanut hänelle nähtävästi vaikeuden ymmärtää omaa asemaansa oikein. Omaa lompsaa ei ole tarvinnut kymmeniin vuosiin aukaista ruoka-aikaan.
Tuskin iso joukko liikemiehiä on ollut niin viehättänyt Kanervan henkilöstä, että on ollut valmis sponsoroimaan hänen syntymäpäiväjuhliaan kymmenillä tuhansilla. Varsinais-Suomen maakuntakaavan kauppapaikat ovat kiinnostaneet. Tämä Kanervan olisi pitänyt omahyväisyydessään huomata.
Hyvä veli-verkoston toimia on nyt tutkittu ylemmällä tasolla. Sen sijaan jäävuoren huipun suuri alaosa, hyvä toveri-järjestelmä, on vielä tutkimatta. Lähes jokaisessa kunnassa poliitikkojen ja yritysten välinen toiminta ei aina kestä päivänvaloa. Kaavapäätökset ja niihin liittyvät kauppapaikat, kilpailuttaminen ja sen tasapuolisuus herättävät nurinaa.
Kuinka monen kunnallispoliitikon omakotitalossa tai kesämökissä on rakennusfirman kustantamat katto, seinät tai lvis-työt? Piikki on ollut auki milloin Levillä milloin Hampurissa. Tätä pyykkiä tuskin pestään, koska siihen on sekaantunut liian moni. Terroritasapaino toimii uhkana.
Eräs poliittisen korruption muoto on myös virkapaikkojen jako. Pätevin henkilö jää valitsematta. Eniten siitä kärsivät tavalliset kansalaiset heikkojen palveluiden muodossa.
Vanhakantainen poliittinen kähmintä ja sulle mulle- järjestelmä on toivottavasti tulossa tiensä päähän kovien rangaistusten myötä. Pelotteena toimii myös aktiivinen media, jonka ansioista, ei suinkaan viranomaisten, esillä oleva tapaus on saatu päivän valoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti