tiistai 3. huhtikuuta 2012

Johtaja on palkkansa ja eläkkeensä ansainnut


Yrittäjät ja ammattijohtajat tuntevat itsensä lähes rikolliseksi yleisen mielipiteen leimatessa heitä ahneiksi ja oman edun tavoittelijoiksi korkeiden palkkojen ja eläkkeiden vuoksi. Samanlaista keskustelua käydään julkisuudessa monissa Euroopan maissa.
Vain suomalainen ilmiö on kuitenkin yli 100.000 vuodessa ansaitsevien kateellisuusvero ja yli 40.000 eläkkeiden ”verotuksen yhtenäistäminen tuloveron kanssa”. Kokoomus ja demarit ovat päättäneet nämä ” lisäbonukset”, kun eivät ole kyenneet sopimaan budjettisäästöistä. Poliitikkojen valta ja kansan verotaakka kasvavat sulassa sovussa.
Avoimella sektorilla yrittäjien voitot ja palkat määräytyvät yrityksen tuloksen perusteella. He voivat jäädä myös ilman palkkaa ja menettää koko omaisuutensa kuten kävi 1990-luvun lamassa.
Suomessa yritysjohtajien palkat ovat kansainvälisesti maltillisia verotus huomioitaessa. Keskijohdon palkat ovat jo lähes parhaiten palkattujen työntekijöiden tasolla ja usein monta kertaa pienempiä kuin ykkösjohtajan palkka.
Suljetun sektorin mm. valtion, kuntien, järjestöjen, ammattiyhdistysliikkeen, Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen, kuntayhtymien, kirkon, kotimarkkinapankkien ja vakuutusyhtiöiden johdon palkat määräytyvät ”vaativuuden” ja palvelusajan pituuden mukaan. Hyvä toveri-verkosto takaa hyvän palkan useammille kuin hyvä veli-verkosto. Palkka juoksee aina ulkopuolisen maailman muutoksista huolimatta.
Harvoin paheksutaan formulakuljettajan ansioita, jotka voivat olla jopa 15-kertaa Suomen eniten ansaitsevan johtajan palkkaa korkeampia. NHL:n monet suomalaiset jääkiekkoilijat ansaitsevat yhtä paljon kuin maamme parhaat yritysjohtajat.
Kotimaisen jääkiekkoliigan keskinkertaiset luistelijat ansaitsevat enemmän kuin teollisuuden pitkälle koulutettu insinööri. Monet iskelmätähdet, joka eivät enää menestyisi The Voice of Finland – kilpailussa, ansaitsevat enemmän kuin useat kaupunginjohtajat.
Ilman yrittäjiä ja kansainvälisessä kilpailussa menestyviä yritysjohtajia ei pystytä takaamaan hyvinvointi palveluja ja nykyistä elintasoa. Yrittäjien ja johtajien edustamien yrityksien toiminnan vaikutuksella maksetaan pääosa veroista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti