sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Pelaako Venäjä kaksilla korteilla?


Venäjän ja Suomen presidentit tapasivat 12.2 ja totesivat ties monennen kerran, että maittemme väliset suhteet ovat hyvät. Keskusteltiin pääasiassa kaupasta Venäjän pyynnöstä, lapsien huoltajuusongelmista ei juuri ollenkaan.

Edeltävänä viikonloppuna 9.2  presidentti Vladimir Putin osallistui 2000 hengen kokoukseen, jossa perustettiin Yleisvenäläinen vanhempien vastarintajärjestö vastustamaan lasten adoptioita ulkomaille. Tilaisuuden tähti oli kuitenkin Suomen "kohudosentti" Johan Bäckman, joka väitti "suomalaisten viranomaisten polkevan venäläisten äitien ja lasten oikeuksia" kutsuen sitä sodaksi venäläisiä perheitä vastaan.

Miksi Venäjä sallii  tällaista jopa maan presidentin läsnä ollessa, jos maittemme suhteet ovat hyvät ja vilpittömät. Miksi suomalaiset viranomaiset eivät puutu Bäckmanin toimiin? Suomessa ei ole rankaistu oikeudessa  lastensuojeluviranomaisia venäläisten lasten lainvastaisesta kohtelusta. Täten Bäckmanin puheet eivät ole totta.

Toinen ihmetystä herättävä asia on jo vakavampi. Kommersant-lehti julkaisi 11.1 uutisen , jonka mukaan lännen talousvaikeudet ovat heikentäneet Yhdysvaltojen mahdollisuuksia keskittää riittävästi resurssejaan Aasiaan. Se tarvitsisi tähän Venäjän apua. Vastineeksi Venäjä haluaisi kuitenkin sen etupiirin tunnustamisen Euroopassa.

Kaikki  IVY- maat kuuluisivat Venäjän etupiiriin. Balttia voisi kuulua Natoon, mutta pysyviä tukikohtia ei tulisi kuitenkaan olla sen alueella. Suomi saisi virallisesti puolueettomuusaseman. Ukraina ja Georgia kuuluisivat Venäjän yhteyteen. Yhdysvallat saisivat vastineeksi puutua Iranin ydinaseohjelmaan ja Syyrian tilanteeseen ei kuitenkaan sotilaallisin keinoin.

Amerikkalaiset ovat myöntäneet neuvottelutapaamisen venäläisten kanssa, mutta pitäneet sisältöä valheena. Venäläislähteet eivät usko amerikkalaisten suostuvan sopimukseen etupiirijaosta. Erikoisinta on kuitenkin se, että venäläiset itse olisivat valmiit sopimukseen.

Venäjä haluaisi nähtävästi ottaa niskalenkin Euroopasta, koska Venäjän öljytuotteista riippuva talous, 75 % BKT: sta, heikkenee Yhdysvaltojen tuodessa liuskekivestä tuotettua nesteytettyä kaasua Eurooppaan ja aloittaessa vapaakauppaneuvottelut EU:n  kanssa.

 Venäjän energiatuloja vähentää myös EU:n kaasua korvaavien energiamuotojen lisääntyminen sen pyrkiessä 2020 mennessä riippumattomuuteen Venäjän energiatoimituksista. Liuskekiven hyödyntäminen kaasutuotannossa on alkamassa Ukrainassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa.

Presidenttien tapaamisessa Venäjän ja Suomen kaupan todettiin vähentyneen 13 %:lla. Maiden väliset suhteet ovat kuitenkin hyvät vakuuttavat venäläiset ja erityisesti suomalaiset. Kuulostaako uskottavalta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti