sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Voiko kaupunki mennä konkurssiin?


Yhdysvalloissa auto - ja teollisuuskaupunki Detroit on jättänyt konkurssihakemuksen. Lainahanat ovat sulkeutuneet, koska rahoittajat eivät luota enää kaupungin kykyyn selviytyä veloistaan. Kaupungilla on aikaa kuukausi löytää rahat 18,5 miljardin dollarin velan maksuun. Lainoista 11,5 miljardia on vakuudettomia ja 7 miljardia vakuudellisia. Tapaus ei ole Yhdysvalloissa ainutlaatuinen, sillä samaan tilanteeseen ovat aiemmin  joutuneet New York, Cleveland ja Philadelphia

Detroit on ollut yhdysvaltalaisen autoteollisuuden kehto lempinimeltä Motor Town. Siellä on valmistettu Fordin, General Motorsin ja Chryslerin eri automerkkejä vuosikymmeniä. Kaupunki menetti autoteollisuuden ja sen tarvitseman laajan alihankintateollisuuden pääasiassa Aasiasta tulevan halvalla työvoimalla valmistettujen autojen hintakilpailun vuoksi.

Tämän seurauksena kaupunki menetti verotulot sekä mahdollisuuden säilyttää ja kehittää palveluita. Kaupunki ränsistyi. Ihmiset muuttivat pois. Väkiluku putosi 1,8 miljoonasta 0,7 miljoonaan. Asunnot jäivät tyhjiksi ja niiden hinnat romahtivat. Tyhjät asunnot jäivät irtolaisten tuhottavaksi.

Suomessa monien kuntien talous alkaa olla  veitsen terällä. Rahoittajat seuraavat varmasti saamisiaan, koska kuntien velkojen vakuutena oleva omaisuus menettää nopeasti arvonsa, jos se jää käyttämättömäksi. Lainojen vakuuksien määrä ja arvo vähenee säästöohjelmien omaisuuden myyntien vuoksi. Mahdollisista myyntituloista usein vain murto-osa riittää omaisuuteen kohdentuneen lainan maksuun.

Rahoittajien kärsivällisyys riittänee niin  kauan, kun kunnan työpaikka - ja työllisyyskehitys ovat positiivisia sekä korkotaso alhainen.Työpaikkojen lukumäärän kehitys voi olla positiivinen, mutta niiden tuottamat verotulot eivät kuitenkaan riitä kunnan menojen kattamiseen.

Tällainen hiipivä velkaantuminen on Suomessakin erityisesti vanhojen teollisuuskuntien ongelma. Teollisuustyöpaikat katoavat ja tilalle tulee ehkä lukumääräisesti saman verran palvelutyöpaikkoja, joiden sisältämät työtuntimäärät ja muille aloille syntymät alihankintatyöpaikat ovat vähäiset.

Valtiostakaan ei ole enää kuntien pelastajaksi. Velat ovat 90 miljardia euroa, kaksi kertaa valtion vuosibudjetti, ja kauppatase viidettä vuotta miinuksella.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti