maanantai 15. heinäkuuta 2013

Työllisyyssopimus antaa etumatkaa kilpailijoille


Työvoimaministeri Lauri Ihalainen on esittänyt laajaa monivuotista työllisyyssopimusta palkoista ja työantajan työllistämisvelvoitteesta. Perusteluina hän on esittänyt talouden heikkenemistä  hallituksen odotuksia nopeammin, vientikysynnän supistumista ja työttömyyden nopeaa kasvua.

Samana päivänä Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, ei ehkä sattumalta, totesi Suomessa yksikkökustannukset nousseen 6-7 vuotta kilpailijamaita nopeammin.

Ihalainen oli SAK:n puheenjohtajana kiristämässä työnantajilta jatkuvasti tuottavuuden ylittäviä palkankorotuksia Liikasen mainitseman yksikkökustannusten nousun aikana. Ihalaista ei voi kuitenkaan syyttää pelkästään, vaan osansa kritiikistä ansaitsevat myös löperöt vuorineuvokset. He eivät ole huolehtineet toimialojensa kilpailukyvystä.

Yhteiskunnassa yrityksen tehtävä on tuottaa hyödykkeitä, tehdä voittoa ja maksaa lakien mukaiset verot. Yrityksen tehtävä ei ole työllistää. Niiden on mahdotonta ottaa vastuuta työllisyydestä, jos kauppa ei käy.

Demaripoliitikoille on helpompaa edellyttää työnantajilta työllistämistä kuin panna omat kannattajansa 6-7 vuodeksi muutaman prosentin palkkojen alennuskuurille per vuosi. Sitähän nykyinen tilanne kilpailukyvyn palauttamiseksi vaatisi.

Asiantuntijoiden mukaan Suomen devalvointitarve on 30-40 %, jonka voi havaita maailmalla matkaillessaan olematta asiantuntija. Jokainen voi pohtia minkälaisista palkanalennustarpeista todellisuudessa olisi kyse.

Ainoa kestävä ratkaisu kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseen on palkkojen alennus. Julkista sektoria tulee pienentää sekä aloittaa todelliset kustannussäästöt kaikissa sen toimissa ja jakamissa avustuksissa.

Tällöin syntyisi varaa työhön kohdistuvan verotuksen helpottamiseen, koska monet eivät todella tule toimeen palkallaan. Paine palkankorotuksiin helpottuisi. Painetta pienentäisi myös omien kulutustottumusten tarkkailu. Ennen sitä kutsuttiin säästämiseksi.

Myös asumisen ja ruuan kustannuksia pitäisi voida alentaa. Euroopan kalleimman ruuan hintaa tulisi saada nopeasti laskettua uudella kilpailuun ja keskusliikkeiden duopoliin liittyvällä lainsäädännöllä.

Sosiaalidemokraattien työllisyyssopimusesitys ei parantaisi nykyistä taloustilannetta, vaan antaisi lisää etumatkaa kilpailijoille.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti