tiistai 1. lokakuuta 2013

Lappeenrannan budjettia salaillaan


Kaupungin säästöbudjetista ei ole juuri tihkunut tietoa julkisuuteen, vaikka strategiaa ja budjettia on valmisteltu kuukausia. Salailu jatkuu aivan päätöksen loppumetreille saakka. Hallitus on lehtitietojen mukaan kokoontumassa ensi maanantaina jo aamusta, jotta saataisiin tuore esitys iltapäivällä valtuustolle.

Näin toimii keskusteleva ja avoin demokratia Lappeenrannassa. Kaupunkilaisille ja valtuutetuille ei jää minkäänlaista mahdollisuutta esittää näkemyksiään. Ikävät päätökset halutaan päättää pienellä joukolla muita kuulematta.

Ensi vuoden budjetti lienee 400 miljoonaa euroa. Kaupungin tuloja kasvatetaan veronkorotuksilla, joista veroäyrinkorotus olisi 19 miljoonaa ja kiinteistöveron  9 miljoonaa. Lisäksi omaisuuden myynnistä tulisi 6 miljoonaa, jos suunnitellut myynnit toteutuvat. Tulot kasvanevat näillä helpoilla keinoilla 34 miljoonaa eli lähes 9 % :ia budjetista.

Lehtitietojen mukaan käyttömenoissa yritettäneen säästää 14 miljoona, joka on vain alle puolet verotulo - ja myyntituloista. Kaupungin virkamiehet ovat esityksessään valinneet itselleen helpon tien. Kaveria ei irtisanota eikä lomauteta.

Virkamiesesitys yrittää tervehdyttää kaupungin taloutta väärällä tavalla. Säästöpaketissa kerättävien lisäverojen osuus on 2,5 kertaa suurempi kuin suunnitellut säästöt käyttömenoissa. Ratkaisu on jo lyhyellä tähtäimelläkin kestämätön sekä vaikeista päätöksistä vastuuta välttelevä. Perusteluna se, että muutkin nostavat  kuntaveroa, on naiivi.

Erikoista on myös säästöpäätösten lykkääminen, vaikka velkaantuminen on ollut pitkään jopa tavallisen kuntalaisen tiedossa. Miksi säästöpäätöksiä ei tehty jo alkuvuodesta, jolloin velkaantumista olisi voitu jarruttaa aikaisemmin?

Valitettavasti käyttömenojen pienet säästöt ja talouden yleinen heikkeneminen voivat ajaa kaupungin jo ensi vuonna uuteen veronkorotuskeskusteluun. Käyttömenojen säästöjä on löydettävä lisää. Veronkorotuksia ei tule tehdä, koska perheiden ostovoima pienten palkankorotusten ja elämisen kallistumisen myötä muutenkin heikkenee.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti