keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Ammattiyhdistysliike itse auttamaan itseään



Kansanedustaja Jukka Kärnä (sd) oli taas (E-S 21.12.2012) ristiretkellä elinkeinoelämää vastaan syyttämällä sitä hyvinvointiyhteiskunnan telomisesta. On merkillistä, että kansanedustaja jaksaa jatkuvasti purra sitä kättä, joka syöttää häntä ja hänen äänestäjiään.

Hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan valtion ja kuntien keräämillä verotuloilla. Valtion budjetissa 2012 elinkeinoelämä maksoi valtiolle valmisteveroa 6,7 miljardia, liikevaihtoon perustuvia veroja 16,7 miljardia ja merkittävän osan 12,1 miljardin tuloverokertymästä eli reilusti yli puolet valtion 52,4 miljardin budjetista.

Hyvinvointiyhteiskunta on yksilöllinen etuusjärjestelmä. Jaettavaa pitää ensin syntyä ennen kuin niitä voi etuisuuksina jakaa.

Jos elinkeinoelämän kilpailuedellytykset ja sen myötä veronmaksukyky huonenevat riittävästi liian suurien työvoimakustannusten vuoksi, niin silloin on edessä hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden heikkeneminen.  Syy ei ole suinkaan yksin elinkeinoelämän, vaan muun muassa tehottoman ja kalliin julkisen sektorin, jonka työntekijämäärä on kasvanut  muutamassa vuosikymmenessä 170 000:sta yli 800 000:een työntekijään.

Tämän lisäksi ammattiyhdistysliikkeen ajamat ja osittain laittomin lakoin  kiristämät tuottavuuden ylittävät  palkankorotukset sekä erilaiset muut työvoimakustannuksia nostavat sosiaalipaketit ovat olleet jatkuvasti heikentämässä kilpailukykyä.

Tämän kaiken ymmärtävät tavalliset Suomea pystyssä pitävät kansalaiset. Mutta jostain syystä se ei mahdu ay-aktiivien järjen juoksuun. Tämä osoittaa, että ay-johto on menettänyt yhteytensä työntekijöihin, jotka eroavat liitoista ja niiden työttömyyskassoista, ja tällä tavalla osittavat mielipiteensä ay-toiminnasta.

 Äskettäin valtio päätyi tukemaan verovaroin loistoristeilijän rakentamista noin 6 miljoonaa pienemmällä summalla kuin telakka olisi halunnut. Erityisesti ay-johtajien keskuudessa  kritisoitiin heidän mielestään liian pientä tukipaketia.

 Ay-liitoilla on miljardien sijoitusomaisuus. Miksi ay-liitot eivät anna mitätöntä 50 miljoonan vippiä telakalle omien jäsentensä työllisyyden turvaamiseksi? Miksi ay-liike ei tee laivakohtaista työehtosopimusta 20 % palkanalennuksella, jotta tilaus saataisiin Turkuun?

Talkoohenkeä vaaditaan elinkeinoelämältä ja kaikilta veronmaksajilta, mutta sitä itsekäs ja vain omia etujaan ajava ay-liike ei vaadi itseltään.

Timo Vainikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti