sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Maakaupat ja kansainvälistyminen


Sosiaalidemokraattien terävintä kärkeä kävi Helsingistä moittimassa paikkakuntalaisia maakauppa- ja kansainvälistymisasiassa. Ei näyttänyt olevan yritysten kansainvälistyminen hallinnassa kansanedustajillakaan.

Venäläisten sekä suomalaisten yritysten todellinen ja pysyvyyteen tähtäävä kansainvälistyminen alkaa vankasta osaamisesta ja markkinaosuudesta kotimaassa. Tämän jälkeen yritys yleensä aloittaa viennin

kohdemaahan ja perustaa sinne myyntikonttoreita tutustuakseen markkinoihin ja siellä toimimiseen.

Seuraavaksi vientimäärien kasvaessa yleensä kuljetuskustannusten säästämiseksi aloitetaan tuotanto, johon vaiheeseen liittyvät paljon puhutut maanhankinta-asiat. Useimmiten päädytään vuokraamaan tontti, jopa kaikki toimitilat,  koska niihin ei haluta sitoa rahaa riskien ja kustannusten vähentämiseksi.

Itä-Suomessa venäläisten yritysten tekemät maa - ja kiinteistökaupat eivät täytä edellä esitettyjä kriteereitä. Niitä ei voi parhaalla tahdollakaan pitää vakavana yrityksenä kansainvälistyä ja aloittaa pysyvää liiketoimintaa Suomessa. Tarkoitusperät löytyvät jostain muualta.

Myöskään paikallista väestöä ei voi syyttää kansainvälistymisen vastustamisesta, koska mitään todellista kansainvälistymistä ei ole vielä  tapahtunut. Toistaiseksi ainoastaan ostosmatkailu on kasvanut. Se ei ole tuonut merkittäviä venäläisinvestointeja rajan tälle puolelle. Yksityisihmisten talletukset tänne ovat olleet suuremmat kuin investoinnit.

Ostosmatkailun vaikutuksista ja yhteiskunnalle aiheutuneisiin kustannuksiin ei ole tutkimustietoa. Päätöksiä tehdään ilman faktoja. Tutkimus- ja analysointikeskuksen selvityksen mukaan 2012 Etelä-Karjalaan jäi ainoastaan 7 miljoonaa verotuloja. Kustannuksia ei selvitetty.

Ilman tutkimustakin voi todeta, että mainitut verotulot eivät riitä kattamaan ostosmatkailuun kohdistuvia kustannuksia. Hyödyt menevät kauppakeskusten ja -ketjujen omistajien mukana ulkomaille. Paikkakuntalaiset saavat kantaa haitat ja moitteet venäläisvastaisuudesta ja kansainvälisyyden vastustamisesta.

 

1 kommentti:

  1. Timo iskee jatkuvasti suoneen. Onneksi menee kohdalleen eli tietää mistä puhuu. Joitakin saattaa nuo piikit koskea. En minäkään lähtisi mihinkään maahan sillä ajatuksella, että ensin pitää ostaa kämppä ja sitten miettisin ryhtyiskö siellä yrittämään vaiko ei.

    VastaaPoista