tiistai 21. tammikuuta 2014

Rosatom kontrolloi täysin Fennovoimaa


Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema atomivoimala on kokenut lyhyen historiansa aikana monenlaisia vaiheita. Eduskunnassa jo lupavaiheessa sen tarpeellisuudesta käytiin värikäs keskustelu.

Omistajiksi ilmaantui nopeasti laaja joukko yrityksiä aina teollisuudesta osuuskauppaan. Mukaan saatiin myös saksalainen energia - alan yritys, joka sittemmin vetäytyi hankkeesta.

Rahoitus-, laite- ja polttoaine-ongelmien ratkaisijaksi ja merkittäväksi vähemmistöosakkaaksi nousi Venäjän valtion omistama Rosatom, jonka liiketoimintaan kuuluu ydinaseiden lisäksi ydinjätteen käsittely. Venäläisen yrityksen tulo laitetoimittajaksi on herättänyt epäilyä voimalan turvallisuudesta Ruotsissa.

Luulisi venäläisten tunkeutumisen näin kattavasti suureen suomalaiseen energiahankkeeseen herättävän  huolta Suomessa. Varsinkin kun Rosatomilla on nyt hallussaan koko liiketoimintaketju omistuksesta loppujätteen käsittelyyn. Rahoituksesta Rosatomilla on 75 %:n ja omistuksesta 34 % :n osuus. Ketjua täydentää sopivasti sähkön myyntimahdollisuuden alkaminen Venäjälle.

Onko järkevää rakentaa Suomeen venäläisten käytännössä täysin kontrolloima ydinvoimala, jonka sähkö viedään Venäjälle? Eikö Suomesta löydy rahaa täydelliseen suomalaisomistukseen?

Pienetkin vaikeudet missä tahansa liiketoimintaketjun osassa antavat Rosatomille mahdollisuuden sanella ratkaisuvaihtoehdot. Tarvittaessa asiaan sekaantuisi politiikka kuten on tapahtunut esimerkiksi Ukrainassa kaasutoimitusten yhteydessä. Venäjä ei epäilisi käyttää energia - asetta, minkä käytön se itsekin on tunnustanut vaihtoehdoksi erilaisten poliittisten ja taloudellisten ongelmien ratkaisussa.

Suomalaisten into mennä näin täydellisesti venäläisten kelkkaan oman maan avainteollisuudessa herättää levottomuutta varsinkin, kun Euroopassa yritetään kaikin keinoin vähentää energiariippuvuutta Venäjästä.

Venäjällä on lainsäädännöllä määritelty strategiset teollisuuden alat, joiden omistukseen ei ulkomaalaisia päästetä muuta kuin erityistapauksissa. Ydinvoima- ja energiateollisuus kuuluvat näihin teollisuuden aloihin.

Olisiko myös tässä syytä tarkistaa Suomen lainsäädäntöä tai sen soveltamista kuten maanosto-oikeudessakin?

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti