tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kääritään hihat työn löytämiseksi


Kaakkois-Suomen talous on joutunut kuin huomaamattaan kansainvälisen voimapolitiikan välineeksi, kun Venäjä hyökkäsi vuosi sitten ensin Krimille ja myöhemmin Itä-Ukrainaan. Tästä aiheutunut pakotekierre romahdutti Itä-Suomessa ostosmatkailun ja osan elintarviketeollisuuden vientiä.

Kaupunkien keskustoissa on runsaasti vapaata tilaa. Yrittäjät ja työntekijät jäävät ilman tuloja ja maakunnan kaupungit ja kunnat ilman verotuloja. Tilanteeseen ei Suomen Pankin ennusteiden mukaan ole tulossa nopeaa muutosta, koska öljyn hinta ja ruplan kurssi pysyvät pitkään alhaalla.

Mitä pitäisi tehdä?

Ensinäkin Suomen tulee kaikin keinoin löytää keinoja  yritystensä auttamiseksi mukaan Yhdysvalloissa meneillään olevaan ja Euroopassa orastavaan kasvuun.  Toimenpiteiden tulee käsittää niin tuottavuuteen, tuotekehitykseen kuin verotukseenkin liittyviä toimia yrityksissä ja julkisella sektorilla.

Seutukunnan tasolla tulee edelleen ponnistella työpaikkojen löytämiseksi kaikille ihmisille. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä tulee kannustaa etsimään myyntiä länsimarkkinoilta. Venäjän markkinat ovat edelleenkin olemassa, mutta poliittinen tilanne ei salli osallistua kilpailuun siellä.

Maakuntaliitot ovat valmiina linkkinä alueen yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja yritysten välillä. Opinahjoissa on kielitaitoisia, lahjakkaita ja motivoituneita nuoria, joita opettajat ovat valmiita ohjaamaan yrityksiin. Se vaati kuitenkin yrittäjiltä avointa ja ennakkoluulotonta lähestymistä koulujen opettajakuntaan.

Työttömäksi jääneen tule jaksaa edelleen laatia se viideskymmenes työhakemus työn löytämiseksi. Jos työtä ei löydy, niin mieli ja kunto on pidettävä hyvänä. Vaihtoehto voi löytyä lisäopiskelusta tai yrittäjyydestä.

Toivottavasti uusi hallitus on valmis omalta osaltaan tukemaan maakunnan talouden elpymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti