torstai 2. huhtikuuta 2015

Miksi politiikassa ei luoteta asiantuntijoihin


Suomessa poliitikkojen suurimmat puutteet ovat, että he eivät luota asiantuntijoihin ja toistavat samoja virheitä. Viimeisin esimerkki on juuri julkaistu valtionvarainministeriön talousennusteen saama vastaanotto.

Ennusteen tekemiseen osallistuu välittömästi  ministeriössä kymmeniä maistereita ja tohtoreita. Suomessa työhön osallistuu välillisesti Suomen pankki ja toistakymmentä tutkimuslaitosta ja pankkia. Kaikki edellä luetellut käyttävät tukenaan lisäksi satojen ulkomaalaisten tutkimuslaitosten tietoja ennusteidensa laatimiseen.

Kuitenkin jo julkaisupäivän iltauutisissa kolme mahdollisen tulevan hallituspuolueen puheenjohtajaa Juha Sipilä, Antti Rinne ja Timo Soini totesivat ylimielisesti, että ennusteen pohjalta ei voi suunnitella seuraavan vaalikauden politiikkaa. Kaiken huippuna joukossa on valtiovarainministeri, joka näin veti alaisiltaan maton alta. Eikö hän ole ollut johtamassa ministeriönsä työtä?

Edellistä hallitusohjelmaa tehdessä sosiaalidemokraattien valtiovarainministeri Jutta Urpilainen keksi omasta päästään vastoin oman puolueen asiantuntijoita kuluvalle hallituskaudelle 3 % talouskasvun välttääkseen ikävät säästötoimenpiteet.

Nyt samaa virhettä on toistamassa taas sosiaalidemokraattien Antti Rinne sekä kannatuksen menettämisen pelossa myös Juha Sipilä ja Timo Soini. Kaikki ovat mahdollisia tulevia hallituspuolueiden johtajia.

Kumpaa joukkoa, taloustutkijoita vai näitä politiikan helppoheikkejä, uskoisit mieluummin? Olemme suurella todennäköisyydellä muutaman vuoden kuluttua vielä heikommassa taloustilanteessa kuin nyt, koska kolmikon omasta päästään keksimää talouskasvua ei tule, ja välttämättömät säästöt jäävät taas tekemättä.

Vastuunkantajia, ja Sipilän kaipaama johtajuutta, ei näytä löytyvän Sipilästä itsestäkään, kun vastuu alkaa kolkutella ovella. On helpompaa mielistellä äänestäjiä kuin puhua totta.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti