tiistai 21. huhtikuuta 2015

Onko meidän puolustusratkaisu uskottava?


Keskustelu Suomen puolustuksesta on historiallisestikin saanut viimeisen vuoden aikana aivan uusia ulottavuuksia. Ummehtuneesta puolueettomuuskeskustelusta on siirrytty aivan realistiseen Suomen puolustukseen todellisuudessa vaikuttaviin asioihin. Tämän uudenkin keskusteluntilanteen on aiheuttanut meidän kohtalon yhteytemme Venäjään.

Venäjän aloittaessa soveltaa  uutta sodankäyntimuotoa Krimillä ja rikkomalla törkeästi noin sataa kansainvälistä sopimusta avautui myös suomalaisten silmät sille todellisuudelle, mitä Suomen ympäristössä voisi todella tapahtua. Huomattiin, että mahdollisesti Suomi ei selviytyisi yksin tulevasta sodasta.

Venäjän reaktioita peläten aloitettiin keskustelu aluksi varovaisesti yhteisistä puolustusmateriaalihankinnoista Ruotsin kanssa. Sittemmin on uskaltauduttu pohtimaan yhteisiä meri- ja ilmavoimien harjoituksia jopa yhteistä meri - ja ilmavalvontaa. Nyt ollaan jo keskustelemassa yhteistoiminnasta mahdollisen sodan aikana ja jopa puolustusliitosta.

Aivan äskettäin EU:n johto heitti koepallona ajatuksen EU:n yhteisistä sotajoukoista. Keskustelu on ollut esillä aiemminkin. Se on kuitenkin hiljentynyt, kun kukaan ei ole ymmärtänyt mitä niillä joukoilla tehdään. Pääosahan EU:n jäsenistä on jo Naton jäseniä. Miksi luoda kaksi päällekkäistä ja kallista organisaatiota?

Venäjä on investoimassa armeijansa modernisointiin noin 500 miljardia ja kehittämässä voimakkaasti sen kykyä toimia maailmanlaajuisesti. Tässä tilanteessa  Euroopan johtajat pitävät kuukausia kokouksia mahdollisista reaktioista Venäjää vastaan Ukrainassa, kuka päätös Venäjän hyökkäyksestä Krimille syntyi muutamassa tunnissa.

Suomen puolustusratkaisun osalta ollaan edelleen tilanteessa, jota kukaan ei oikein tohdi sanoa. Suomen pitää oman turvallisuutensa ja Venäjän arvaamattomuuden vuoksi liittyä Natoon.

Olisiko meidän syytä vielä kerran pohtia oman puolustuksen uskottavuutta ja tehokkuutta?

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti