maanantai 27. helmikuuta 2012

Demarit vastustavat sekä säästöjä että säästöjen tekemättömyyttä


Kevään 2011 hallitusneuvotteluissa demarit vastustivat valtion budjetin säästöjä, koska talouskasvu tulisi huolehtimaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidosta. Epäilijöitä nimiteltiin pessimisteiksi ja pelottelijoiksi. Nyt mörkö on tullut.
Vaihtotase on alijäämäinen. Valtio ja kunnat velkaantuvat kovaa vauhtia. Valtiotalouden tasapainottamisessa ja kestävyysvajeen hoitamisessa on vaikeuksia. Luottoluokituksen lasku lisäisi entisestään velkaisen valtion ja kuntien korkokuluja. Kierre syvenisi. Keskusta vastustaa kuitenkin kuntien ja demarit sekä valtion että kuntien säästöjä.
Valtiovarainministeri on keksinyt poliittisen linjauksen, jolla asia voidaan hoitaa.  ”Nyt on sanottava selvä ei niille, jotka vaativat kasvua ja uusia työpaikkoja tukahduttavaa viiden miljardin euron sopeutusta. Sama ei on sanottava myös niille, jotka tarjoavat tyhjiä lupauksia ja tekemättömyyttä eli velkaantumiskierteen syventämistä torjumalla kaikki säästöt”. Demarit tunnustavat antaneensa tyhjiä lupauksia ja suosineensa tekemättömyyttä torjumalla lähes kaikki säästöt? Demarit vastustavat sekä säästöjä että säästöjen tekemättömyyttä. Skitsofreniaa?
Demarit ovat suunnittelemassa verotuksen kiristämistä. ”Verorasitus on mitoitettava maksukyvyn mukaan. Niiden, joilla on runsaasti tuloja ja varallisuutta, on perusteltua osallistua nykyistä suuremmalla osuudella yhteisiin talkoisiin. Lisäksi kaikkein eniten ansaitseville, yli 100 000 euron kerholle on lisättävä määräaikainen uusi tuloveroluokka”. Määräaikainen autovero täyttää 54 vuotta!
OECD-maiden veroaste on 33,8 % ja Suomen 42,8 %. Mikä on sinun, on myös puoleksi minun. Vanha sosialisti-periaate. Luultavasti yli 100.000 € ansaitsevat keksivät keinot jo nyt kohtuuttoman verotuksen välttämiseksi perustamalla yhden miehen yrityksiä ja ottamalla palkan pääomatuloina. Veronkierto ja harmaa talous vain lisääntyvät.
Säästöjä on kuitenkin pakko löytää. Maataloustuki voisi olla maksimissaan 50.000 €. Wahlroosit ja Herlinit eivät tarvitse tukiaisia eivätkä suuret yritykset. Maataloustukea maksetaan 2,2 miljardia euroa vuodessa.
Suomessa on Euroopan nuorimmat eläkeläiset ja vanhimmat opiskelijat. Työssäolon pituutta pitää lisätä. Siitäkin voisi säästää sievoisia summia.
Kaikki ministeriöt eivät ole tarpeellisia. Esimerkiksi ympäristöministeriö on tarpeeton, kun sillä on aikaa ja rahaa puuhailla Venäjän fosforipäästöjen kanssa Suomen lahteen.
Puolustusvoimien säästöille olisi helppo löytää muualta säästökohteita. Kehitysapu on 1,2 miljardia. Se pönkittää vain Halosen ja hänen hengenheimolaisten kansainvälistä uraa. Suomelle siitä ei paljon hyötyä ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti