lauantai 25. helmikuuta 2012

Pienissä kunnissa itsemääräämisoikeus ja demokratia toteutuvat heikosti

Pienet kunnat ovat kuntauudistuksen yhteydessä kantaneet huolta itsemääräämisoikeudesta. Itsenäisestä päätösvallasta ei voi olla kyse, jos joku muu maksaa ”itsepäättäjän” kulut. Etelä-Karjalan pikku kuntien valtionavut ovat lähes 40 % niiden menoista.
Puuttuvan osan tuloistaan kunta rahoittaa ottamalla veroina osan yritysten voitoista sekä kaikista palkoista ja eläkkeistä. Maksu otetaan myös kunnallisten tariffien muodossa lämmityksestä, sähköstä, asumisesta, terveydenhoidosta, lastenhoidosta jne. Usein yhtiöitettyjen toimintojen voitto tuloutetaan vielä lisäverona kunnan budjettiin.  Monissa pikku kunnissa ei ole verotuloja riittävästi palveluiden rahoittamiseen suurista valtionavuista huolimatta.
Suomessa 24 kuntaa ottaa lainaa jopa päivittäisten käyttömenojen maksuun, puhumatta investointien rahoituksesta. Kuntien yhteinen lainakuorma on 12,7 miljardia, lähes viisi kertaa puolustusbudjetti. Nämä kulut laskutetaan tulevaisuuden kuntalaisilta ja yrityksiltä heidän mielipidettään kysymättä. Kuntien velkaantuminen muistuttaa Kreikan tuhlausta.
Miten sitten demokratia toteutuu kunnissa? Yleisesti tunnettua on, että käytännössä kunnan hallituksessa on 2-3 henkilöä, jotka päättävät asioista. Valtuusto ja demokraattinen päätöksenteko ei pääse sotkemaan jo valmiiksi päätettyjä asioita. Päätöstentekomalli toimii erityisen hyvin pienissä kunnissa, jotka nyt eniten ovat huolissaan demokratian toteutumisesta kuntauudistuksessa.
Etelä-Saimaassa 11.2.2012 olleessa jutussa käy ilmi, että Etelä-Karjalan kunnista ainoastaan Lappeenranta on elinvoimainen kunta myös muutaman vuoden eteenpäin. Tästä huolimatta haastatellut pienten kuntien muutamat hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat katsoivat edustamiensa kuntien tulevan toimeen hyvin ilman kuntaliitoksia.
Pienten kuntien päättäjät vastustavat oman asemansa menettämistä. Päätäntävalta on siirtynyt valtionosuuksien myötä jo muualle. He eivät myöskään halua todellista demokratiaa päätöksentekoon sotkemaan omia ja/tai puolue-etuja.
Lausunnolla oleva kuntauudistus ei voi enää ainakaan huonontaa pikku kunnissa päätäntävallan ja demokratian toteutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti