keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Onko Haavistolla ulkopoliittista kokemusta?

Haavisto on kampanjansa aikana todistellut ulkopoliittista osaamistaan. Oheinen lainaus on hänen ansioluettelossaan. "Vuosina 1999 - 2005 Haavisto toimi YK-tehtävissä maailman kriisialueilla mm. Balkanilla, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa, Liberiassa ja Sudanissa johtaen useita YK:n ympäristöjärjestön UNEP: n kenttäselvityksiä kriisien aiheuttamista ympäristötuhoista sekä useita köyhdytetyn uraanin kenttätutkimuksia sota-alueilla."
Kysymys oli siis lähinnä kriisien aiheuttamien ympäristötuhojen selvittämisestä. Maininta köyhdytetyn uraanin kenttätutkimuksista viitannee USA:n eri sotatoimialueilla käyttämiin ohjuksiin, joissa oli käytetty köyhdytettyä uraania.
 Yllämainituilla tehtävillä ei ole juuri mitään tekemistä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa. Kriisien ratkominen kehitysmaissa ei ole Suomen ulkopolitiikan hoitamista. Ne eivät nähtävästi avanneet kontakteja myöskään kansainvälisesti merkittäviin päättäjiin.
Haaviston Sudan /Darfur - kokemuksesta tulee kansainvälisiä dokumentteja lukiessa omituinen kuva. Hänen nimittäminen tehtävään jää hämäräksi. Hän ei piitannut tehtävänsä rajauksista. Sai aikaan rauhansopimuksen, jonka allekirjoitti vain yksi konfliktin lukuisista osapuolista. Ei katsottu omaavaan uskottavuutta Sudanin hallituksen ja kapinallisten keskuudessa. Toimintaa on kuvattu amatöörimäiseksi. Hanketta on arvioitu täydelliseksi epäonnistumiseksi, minkä hän on itsekin myöntänyt.
Tekevälle sattuu. Jos epäonnistuminen kuitenkin perustuu oman roolin väärin ymmärtämiseen ja tilanteen väärinarviointiin, niin Suomen presidenttinä kriisitilanteessa esimerkiksi Venäjän kanssa seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Haaviston kerrotaan pitäneen luentoja yliopistoissa liittyen kansainvälisiin ympäristökysymyksiin. Ympäristökysymykset eivät varsinaisesti kuulu presidentin tehtäviin. Kansainvälisissäkin yhteyksissä niitä hoitaa ympäristöministeri.
Haavisto on toiminut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa erityisalueenaan uudet turvallisuusuhat ja Venäjä. Hän ei kuitenkaan tunnistanut Venäjän presidenttiä kuvasta.
Yllä olevan perusteella jokainen voi tehdä johtopäätöksiä presidenttiehdokas Haaviston ulkopoliittisen kokemuksen ja taidon riittävyydestä Suomen presidentin tehtäviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti