keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Jos otat kantaa olet ahdasmielinen

Viime aikoina on Suomessa levinnyt huolestuttava ilmiö, joka rajoittaa sananvapautta. Oikea mielipide on vain itseään suvaitsevaksi kutsuvilla ihmisillä. Jos ilmaisee kriittisen mielipiteensä maahanmuutosta, seksuaalisista vähemmistöistä, ympäristöasioista, kehitysavusta ja muista vastaavista asioita, niin silloin ainoa ja oikea mielipide on vain suvaitsevaisilla ihmisillä. Juuri tämä liian suvaitsevaisten halu tukkia suuren enemmistön suu aiheutti muun muassa perussuomalaisten jytkyn ja vaikutti myös Niinistön saamaan äänivyöryyn.
Liiallisen suvaitsevaisuuden kielteiset vaikutukset ovat levinneet myös yhteiskunnan päätöksentekoon. Poliitikot eivät uskalla ottaa esille vaikeita asioita, koska pelkäävät syytteitä vihapuheista ja syrjinnästä. Liian suvaitsevat henkilöt ovat saattamassa meidän yhteiskuntaamme ja sen perinteisiä arvoja rappioon. Suvaitsevaisuuden ja välinpitämättömyyden raja on hyvin ohut.
Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että välivuosi aiheuttaa helposti putoamisen koulutuksesta. Vanhempien liiallinen sallivuus ja sääntöjen puute synnyttävät nuorissa turvattomuutta ja normittomuutta aiheuttaen otteen kirpoamisen normaalista elämästä. Hyvänä huonona esimerkkinä on 50.000 nuoren ajautuminen yhteiskunnan ulkopuolelle. Heitä ei löydy koulutus- eikä työvoimatilastoista.
Vanhempien liiallinen sallivuus ja kykenemättömyys asettaa nuorille sääntöjä ja rajoja näkyy myös osittain nuorten kurittomuutena ja väkivaltaisuutena koulussa sekä aiempaa suurempana keskeyttämisenä asepalveluksessa.  Vanha sananlasku sanoo: Kuka kuritta kasvaa, hän kunniatta kuolee.
Liiallinen suvaitsevaisuus on soluttautunut myös työelämään. Vaikuttaa siltä, että työssä kaikki muu on tärkeämpää kuin työnteko. Tuottavuus on laskenut monilla toimialoilla. Esimiehet eivät uskalla puuttua epäkohtiin, koska pelkäävät leimautuvansa tiukkapipoisiksi.
Työilmapiiri kärsii, kun käydään varjonyrkkeilyä olemattomista ongelmista. Ei uskalleta nostaa kissaa pöydälle esimerkiksi erilaisten sääntöjen noudattamisessa. Keskustelu nimenomaan puhdistaisi työilmapiiriä ja loisi uusia järkeviä toimintatapoja ja sitä kautta parantaisi työviihtyvyyttä.
Liian suvaitsevat ihmiset ovat kaikkein suvaitsemattomimpia. Heillä on vain yksi totuus, oma totuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti