torstai 26. tammikuuta 2012

Kuntauudistusta ei ole vielä julkistettu

Kuntauudistuskartta Suomen Kuvalehdessä.

Kuntauudistukseen liittyvässä keskustelussa on käytetty muun muassa ilmaisuja” viisaus ei ole keskittynyt pääkaupunkiseudulle” ja ”uudistus tehdään ihmisiä kuulematta”.
Ensinäkin on todettava, että vielä ei ole julkistettu esitystä kuntauudistuksesta. Toiseksi ihmiset, jotka valmistelevat uudistusta eivät ole pudonneet avaruudesta. Heillä on nähtävästi pitkä kokemus ja hyvät kontaktit paikallistason kunnallishallintoon. Näin ollen paikallistason mielipide tulee tätä kautta huomioitua. Muutenhan he eivät kykenisi tekemään näin laajaa ja tärkeää uudistusesitystä. Kolmanneksi ihmisiä ei ole voitu kuulla, kun ei ole esitystä, mistä kuulla.
Eiköhän jo edellä olevasta käy ilmi, että EI- puolueiden edustajat, jotka ovat ottaneet tähän mennessä osaa kirjoitteluun kuntauudistuksesta, käyvät aika lämpimänä. Ovatkohan kaikki heistä ymmärtäneet, mitä he vastustavat?
Paniikki on ymmärrettävä, koska presidentin vaalin ensimmäinen kierros oli keskustan, perussuomalaisten ja demarien kannalta katastrofaalinen. Näin käy, kun ei pysty uudistumaan, vaan vastustaa kaikkia välttämättömiäkin uudistuksia.
Kansa on puolueita viisaampi. Ihmiset ymmärtävät, että kuntasektori on elänyt yli varojensa jo pitkään. On muutoksen aika, koska ikäluokat pienenevät, ja nykyinen palveluverkosto on liian laaja ja kallis. Ihmisten liikkuvuuden myötä myös asiointi on muuttunut maantieteellisesti laajemmaksi sekä tietotekniikan vuoksi helpommaksi ja nopeammaksi.
Eikö edellä mainitut puolueet voisivat kokeilla välillä rehellisyyttä, avoimuutta ja rakentavaa yhteistyötä? Tämä takaisi parhaiten kaikki seikat huomioivan muutoksen. Tällöin kaikki voisivat lähteä aidosti kuntalaisten tarpeista ja eduista eikä pelkästään puolueiden intrigeistä, joissa oman edun tavoittelu maksatetaan härskisti huonompina ja kalliimpina palveluina veromaksajilla.
Maaliskuun budjettiriihessä hallitus joutuu veronkorotusten lisäksi etsimään lisäsäästöjä siitä yksinkertaisesta syystä, että erityisesti demareiden valtiovarainministerin vakuuttelut talouskasvusta hallitusta muodostettaessa ovat menneet totaalisesti pieleen. Kasvun sijaan olemme nyt jo taantumassa.
 Hallitus joutuu virhearvioidensa vuoksi tekemään entistä suurempia säästöjä ja veronkorotuksia. Lähes vuoden kuluessa olisi ehditty jo säästää pitkä penni.  Syksyn kuntavaalit pelottavat.
Kannattaa pitää kiinni vanhasta, vaikka kaikki ympärillä olisi muuttunut. Se takaa varman vaalitappion.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti