lauantai 7. tammikuuta 2012

Lappeenrantaa kehitettävä asukkaiden ehdoilla

Lappeenrannassa kiistellään uuden kauppakeskuksen rakentamisesta Leirin kaupunginosaan. ”Uudenliiton miehet” patistelevat ihmisiä kannattamaan uusia kauppakeskuksia kaupungin teollisuusyritysten uhanalaisilla näkymillä, kun taas ”vanhanliiton miehet ”haluaisivat kehittää kaupunkia nykyisten asukkaiden ehdoilla keskustaa kehittäen.
Nähtävästi enemmistö kuitenkin kannattaa ensin keskustan ja vasta sen jälkeen kaupan tilojen rakentamista muihin kaupunginosiin, jos tilantarve sitä vaatii.
Suomen metsäteollisuuden tehdasluettelo ei ole samanlainen kymmenen vuoden kuluttua kuin se on tänään. Se on uhka kaupungille. Epävarmaa on myös se, että onko itäraja auki vai kiinni kymmenen vuoden kuluttua. Venäjän tullikomitean päätökset voivat muuttaa eri tuotteiden tulleja yli yön kuten olemme nähneet. Tilanne saattaisi muodostua samanlaiseksi kuin nyt kiinteistökaupassa, jossa venäläisten ostot ovat melko totaalisesti loppuneet.
Haluammeko tällaisessa tilanteessa käyttää kaupungin rahoja 11 miljoona euroa Leirin infran rakentamiseen ja siellä nyt olevien tilojen kompensointiin muualla? Mitä kaupunkilaiset hyötyvät tästä?
 Ei juuri mitään!
 Hyödyt menisivät pääosin kauppaketjujen kassoihin ja haitat jäisivät kaupunkilaisten kärsittäväksi. Kauppaketjujen tuloksia terästäisivät vielä veroilla rahoitetut arvonlisäverohelpotukset lisääntyneen myynnin muodossa. Eikö tax free-järjestelmän voisi lopettaa, ja kaupat antaisivat alennukset suoraan asiakkaalle?
Tulisiko nettolisäystä työpaikkoihinkaan vai siirtyisivätkö työpaikat vain vanhoista ostoskeskuksista uusiin? Paljon verotuloista jäisi paikkakunnalle? Onko hintataso paikkakunnalla korkeampi rajakaupan vuoksi? Hyödyt jäisivät minimaalisiksi? Tutkittua tietoa rajakaupan vaikutuksista ei ole.
Ihmisiä pelotellaan myös sillä, että venäläisten ostosrahat menevät joko Imatralle tai Kymenlaaksoon. Mitä sitten? Lappeenrantalaisten tarpeisiin nykyiset marketit riittävät.  Mahdollisesti syntyvä hyöty jäisi joka tapauksessa Suomeen. Jos hyötyä yleensä syntyy.
Lappeenrantaa tulisi kehittää askel askeleelta asukkaiden eikä kauppaketjujen ehdoilla. Kaupunkilaisia kiinnostavat edulliset ja laadukkaat palvelut eikä kauppaketjujen johtajien henkselien paukuttelu ”Suomen suurimmilla marketeilla”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti