lauantai 7. tammikuuta 2012

Suomen varovainen suhtautuminen duuman vaaleihin heikentää uskottavuuttamme

Venäjän parlamentin alahuoneen duuman vaaleja arvostellaan rajusti sekä Venäjällä että ulkomailla. Ne eivät olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset. Venäjän suurimmissa kaupungeissa on nähty sen nykyisen olemassaolon suurimmat mielenosoitukset. Pikkukaupungeissa monet ihmettelevät, miksi yhtenäinen Venäjä sai kymmeniä prosentteja äänistä, vaikka kukaan ei tunne yhtään puoluetta äänestänyttä henkilöä.
Yhtenäinen Venäjä sai enemmistön Duumassa. Sen merkitys on kuitenkin vähäinen, koska jokapäiväistä politiikka hoitaa presidentin nimittämä hallitus, joka ei ole vastuussa duumalle eli eduskunnalle kuten meillä Suomessa. Hallitus tekee duumalle vain kerran vuodessa kertomuksen toimistaan.
Sillä ei myöskään ole arvovaltaa kansalaisten silmissä, koska asioiden käsittelyä terästetään aika ajoin nyrkkitappeluilla. duuma tarjoaa myös monille rikollisille halvan syytesuojan, koska näissä vaaleissa lahjottiin ihmisiä äänestämään kymmenellä eurolla per ääni. Lehtitietojen mukaan nykyisessä 450 edustajan duumassa lähes sadalla on rikosrekisteri. Nähtävästi kaikki rikoksiin sekaantuneet eivät ole  kuitenkaan jääneet kiinni?
Yhtenäinen Venäjä käyttäytyy ikään kuin sillä olisi ylivalta äänestysoikeutettujen kansalaisten keskuudessa. Vaalien äänestysprosentti oli n. 60 prosenttia, josta Yhtenäinen Venäjä sai noin puolet. Näin ollen puolueen kannatus kaikkien äänestäjien keskuudessa olisi 30 prosenttia.
 Vaalirikkomuksia seuraavan Golost -järjestön mukaan edellisten vaalien väärinkäytökset antoivat Yhtenäiselle Venäjälle kahdeksan prosenttia ylimääräisiä ääniä. Näin puolueen kannatus putoaisi jo lähelle 20 prosenttia, joka antaa perusteet vaatia tasapuoliset vaalit kaikille puolueille. Kansalaisten suuttumus ja tyytymättömyys vallanpitäjiä kohtaan on ymmärrettävää.
Suomen valtiojohdon vaikeneminen vaalien rehellisyydestä ihmetyttää. Kun lähes kaikki venäläiset tietävät, että vaalit olivat epärehelliset, niin valtiojohdon varovaisuus heikentää meidän luotettavuuttamme heidän silmissään. Emme puhu niin kuin asiat ovat. Venäläiset arvostavat suorapuheisuutta ja rehellisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti