tiistai 24. tammikuuta 2012

Presidentin vaalien ensimmäinen kierros on taputeltu

Vaalissa oli kolme jytkyä. Ensimmäinen oli se, että Niinistö sai tasaisesti koko maan alueelta niin paljon ääniä. Toinen oli se, että Lipponen sai niin vähän ääniä. Kolmas jytky oli vasemmiston yhteinen kannatus, joka jäi vain 12 %, viidennekseen parhaista ajoista. Se ei ole jytky eikä ilmiö, että Haavisto sai kaksi kertaa vähemmän ääniä kuin Niinistö.

Lipponen ei saanut ääniä edes demareilta. Äänimäärä jäi viidennekseen siitä, mitä demarit ovat saaneet parhaimmillaan. Lipponen siirtynee perhepäivähoitajaksi perhe Lipposeen tappiosta kiukustuneen vaimon alaiseksi. Voi olla, että myös tarjouksia konsulttitöistä tulee heikosti.

Väyrynen vakuutti osan keskustalaisista sekä vanhoista neuvostoajoissa pyörivistä vanhan liiton kansalaisista, jopa entisistä taistolaisista. Ponnistus ei kantanut toiselle kierrokselle. Edessä on suuren egon sopeuttaminen pienelle Keminmaalle pienyrittäjäksi. Vai lähteekö hän puheenjohtajakilpaan?

Soini oli selvästi erittäin pettynyt. Puolet kannatuksesta suli. Mitä se vanha sananlasku sanoo? Ennen mies tulee räkänokasta kuin tyhjän puhujasta. Puhetta on Soinilla riittänyt, tekoja ei. Persujen alamäki on alkanut.

Vaalien eittämättä suurin ilon aihe on 30 vuotisen demaripresidettiketjun katkeaminen. Tietysti siinä tapauksessa, että Haavistoa ei valita. Hänhän on aika lähellä Halosen edustamia arvoja eli haihattelua pakolais-. vähemmistö-, ympäristö-, kehitysmaa- ynnä muilla asioilla, jotka ei vahingossakaan liity suomalaisten perinteisiin arvoihin eikä etuihin.

Mielenkiintoista olisi tietää asiantuntijoiden mielipide siitä, miten kuvitteellinen presidentti Haavisto tekisi valtiovierailun maahan, jossa ei hyväksytä homoutta. Sellaisia maita on YK:n jäsen- maiden enemmistö. Jopa 40 %:ssa jäsenmaista homous on rikos. Meidän tärkeimmässä naapurimaassa Venäjällä homot eivät ole olleet kovin arvostettuja. Tulisiko presidentin tärkein tehtävä eli ulkopolitiikan johtaminen hoidettua?

Entä presidentti-instituution arvostus maassamme yleensä? Miten vaikuttaisi kansalaisten arvostukseen ylioppilas Haaviston ja hänen parturi puolisonsa esiintyminen eri juhlatilaisuuksissa koti- ja ulkomailla. Kansalaiset olisivat kiusaantuneita ja häpeissään?

Tietysti on mahdollista ymmärtää niitäkin ihmisiä, jotka Halosen jälkeen haluavat valita maallemme söpön presidentin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti