lauantai 7. tammikuuta 2012

Säästökohteita löytyy myös yksityistalouksista

Valtion vuosibudjetti on reilu 50 miljardia, josta kuntien valtionavut ovat n. 20 miljardia, joka on yhtä paljon kuin kerätyt tuloverot yhteensä. Poliitikot eivät halua puhua säästöistä, koska se olisi poliittinen itsemurha.
Säästöjen tekeminen Suomessa on suurelta osin kuntien harteilla. Kuntajaon ja sairaalaverkoston kehittäminen työssäkäyntialueita vastaavaksi toisi suuria säästöjä. Tätä työtä ollaan tekemässä, mutta kovin hitaasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa on väestön painopiste.
Terveyspalveluiden (11 miljardia/vuosi) maksullisuuden lisääminen on väistämätöntä. Suurempien leikkauksien, hammashoidon täysi maksullisuus ja terveyskeskusmaksujen korottaminen ovat edessä.
Sosiaalipalveluissa (9 miljardia/vuosi) tulisi hyväksyä periaate, että minimipalkalla elävän toimeentulo olisi aina parempi kuin maksimisosiaalietuudet saavan ihmisen. Hyvinvointivaltion tulisi tarjota ainoastaan perusturva niille, jotka itse eivät pysty huolehtimaan asioistaan.
Koulutukseen käytetään n. 9 miljardia/vuosi. Suomessa ei tarvita 25 ammattikorkeakoulua ja niiden 160 toimipistettä, joissa opiskelee tuhansia ulkomaalaisia meidän kustannuksellamme hyödyttämättä juuri millään tavalla suomalaista yhteiskuntaa.  Ammattikorkeakoulujen lukumäärä tulisi puolittaa. Ulkomaalaisille asetettavan lukukausimaksun tulisi vastata todellisia kustannuksia sekä korkeakouluissa että yliopistoissa.
Valtion velkojen korkoja maksamme ulkomaille 4 miljardia vuosittain. Summa on sama kuin kaikkien eläkeläisten maksamat verot eläkkeistään ja melkein yhtä suuri kuin puolustusmenot ja maataloustuki yhteensä. Lisävelkaa otamme ensi vuonna 6 miljardia, josta tuemme muita Euroopan velkaantuneita maita. Otamme lisävelkaa lainataksemme muille!
Kotitalouksissa alkoholiin käytetään 4 miljardia per vuosi, samoin tekstiviestien lähettämiseen. Veikkauksen peleihin tuhlataan 2 miljardia, samoin erilaisten lahjojen ostoihin. Kosmetiikan hankintaan menee vain 320 miljoonaa. Kaikki tämä ei ehkä ole välttämätöntä.
Naureskelemme joskus italialaisille. Siellä poliitikot kuitenkin pystyivät päättämään julkisen sektorin palkkojen ja uusien työpaikkojen jäädyttämisestä osana 40 miljardin euron säästöpakettia. Suomi velkaantuu joka minuutti lisää. Velkaa on nyt 74 miljardia euroa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti